Nem Brüsszelen múlik a hazai pedagógusbér-emelés

  • narancs.hu
  • 2023. április 2.

Belpol

Az uniós biztos Ujhelyi kérdésére megírta: annak az alapnak a kifizetését nem függesztették fel.

A pedagógusbérek emelésére szánt európai uniós források most is elérhetőek a magyar állam számára, a kormányon múlik, mikor használja fel azt a pénzt – ezt válaszolta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérdésére. 

A 24.hu írása szerint Ujhelyi írásbeli kérdéssel fordult a biztoshoz, kérve, reagáljon Schmit arra a magyar kormány által hangoztatott állításra, hogy Brüsszel visszatartja a pedagógusok bérére szánt uniós pénzt is, ezért nem lehet végrehajtani az emelést. 

A biztos azt válaszolta, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszból a kifizetéseket nem függesztették fel. A Magyarországnak járó források közül a Kohéziós Alap három programját érintik a felfüggesztések.

Tehát – így Ujhelyi – az Unió és Magyarország korábbi megállapodása alapján  a kormány hozzáférhetne a pedagógusbér-emelésre szánt forráshoz, de „pitiáner politikai bosszúból” nem teszi meg.

Schmit azt is közölte, hogy az említett operatív plusz program – és a pedagógusbér-emelés – technikai lebonyolításához szükséges költségek fedezetét el is utalták már Magyarországnak.

A kormány erről a helyzetről azt mondta, mihely Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat, olyan pedagógusbér-emelés jöhet, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk