Nem csupán a köznevelési törvény, hanem Balog Zoltán is égett a Tanítanék tüntetésén

  • Gera Márton
  • 2016. december 20.

Belpol

Új oktatási törvényt és önálló minisztériumot követelt a mozgalom. De a papminiszter is megkapta a magáét. Képes beszámolónk.

Nagyjából 100 ember álldogált tegnap este a közel kibírhatatlan hidegben fél 6 körül a Kossuth téren. Mindnyájan a Tanítanék kora estére meghirdetett tüntetésére jöttek, amelyet azért szerveztek december 19-re, mert éppen 5 éve fogadta el az Országgyűlés a mostanra már „bizonyított” (lásd: PISA-eredmények) új köznevelési törvényt. Későbbre úgy 300-400 demonstráló – fiatalok és idősebbek egyaránt – sereglett össze, és nagy részük

egy-egy gyertyát gyújtott „a halálosan beteg magyar oktatásért”,

false

 

Fotó: Narancs

ahogy arra a mozgalom képviselői kérték őket. A magyarnarancs.hu-nak többen azt mondták, szolidaritásból jöttek ki, de volt, aki arról beszélt, hogy az unokáján keresztül naponta tapasztalja, mennyire rossz irányba mennek a dolgok, és „nem szereti, amikor valamelyik kormány a politikát és a világnézetet beviszi az oktatásba”.

false

 

Fotó: Narancs

A 6-kor kezdődő felszólalások előtt még Weöres Sándor Majomországa szólt. Majd Törley Katalin, a Tanítanék képviselője arról beszélt, hogy 5 éve egy olyan törvényt fogadtak el, amely

elképesztő mélységekbe taszította a magyar oktatást,

a tragikus PISA-eredmények kapcsán pedig a kormány relativizál és mellébeszél. Németh Petra Ildikó, egy veszprémi szakgimnázium diákja a szakgimnáziumi tanulók problémáiról beszélt. Ő kísérleti nyúlnak érzi magát, és úgy látja, aki szakgimnáziumban tanul, jelenleg hatalmas hátránnyal indul a felvételin. „Egyetlen szakma iránt köteleznek el minket, és utána alig van lehetőségünk váltani” – mondta.

false

 

Fotó: Narancs

Sulyok Blanka, aki szintén a mozgalom képviselője és egy faipari szakközépiskolában tanít magyart, azt mondta, hogy ma egy tanárnak választania kell: „emberséggel tanít, vagy a rendszer tekintélyelvű szemléletét adja tovább;

engedelmes rabszolga lesz-e, vagy felelős állampolgár”.

Pilz Olivér szerint is szégyen, amit műveltek az oktatásban, és fel is emlegette, hogy kik felelnek ezért: Hoffmann Rózsa, Balog Zoltán, Palkovics László, Lázár János. Majd Pilz arra kérte a tüntetőket, hogy forduljanak a Parlament felé, és mondják egymás után sokszor: „szégyen, szégyen!” Így is történt.

false

 

Fotó: Narancs

Nahalka István oktatáskutató, egyetemi oktató szólalt fel legvégül, aki elmondta, hogy a Civil Közoktatási Platform (CKP) készített egy oktatáspolitikai koncepciót Kockás könyv néven (amelyről tegnap portálunk is részletesen írt), és bár nem gondolja, hogy ezek a kiadványok megoldják az oktatás helyzetét, mégis szeretnék jelezni: van kiút.

false

 

Fotó: Narancs

Majd a tüntetés zárásaként a Tanítanék nevében Törley

megüzente Orbán Viktornak, hogy „ne szórakozzon a gyerekeinkkel!”.

Felsorolták követeléseiket, és arról beszéltek, hogy önálló minisztériumot szeretnének az oktatásnak, valamint Balog Zoltán lemondását követelik, aki „lelkészként és emberként is megbukott, mert többek között igazi farizeusként prédikált a szegregációról”. A Tanítanék képviselői végül egy vödörben égették el a 2011-es köznevelési törvényt, hogy aztán az Emmi Szalay utcai épülete elé vonuljanak a követeléseikkel. És bár lehet, hogy nem voltak sokan, lehet, hogy csupán egyetlen fáklya égett a menet elején, a problémák és a követelések fontosságán ez mit sem változtat.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.