Sok tízezer gyerek karácsonykor is éhesen marad Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2016.12.21 18:12

Belpol

Mészáros Lőrinc az egyik oldalon, éhezés a másikon – a Párbeszéd Magyarország közleményben figyelmeztet a magyar társadalom durva aránytalanságaira.

Sok tízezer gyerek karácsonykor is éhesen marad címmel adott ki közleményt a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea országgyűlési képviselő. A közlemény így szól:

Habár a kormány az elmúlt években tett lépéseket a szünidei gyermekétkeztetés kibővítésére, valójában 250 000 gyermek idén télen sem jut minden nap meleg ételhez. A Párbeszéd szerint ki kell terjeszteni a szünidei étkeztetést mind a 600 000 rászoruló gyermekre.

Hiába mondja el az Emmi

államtitkársága naponta a gyermekétkeztetés kibővítésével kapcsolatos mantrát, a rászoruló 600 000 gyermek közül nagyjából 350 000-en tudnak részt venni majd a szünidei étkeztetésben. Sokan ráadásul úgy esnek ki ebből a körből, hogy hiába jogosultak az ellátásra, a szülők nem kapják meg a megfelelő információt ahhoz, hogy kérvényezni tudják az étkeztetést. A legszegényebb önkormányzatok pedig továbbra is küszködnek a finanszírozással.

Miközben Mészáros Lőrinc

idén naponta egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert, addig az ország fele nap mint nap nélkülöz. Nem tudják fizetni a rezsit, nem tudják rendesen fűteni a lakásukat, és nem tudják megfelelően etetni a gyermekeiket.

A Párbeszéd reméli, hogy a kormánypárti képviselők

legközelebb nem söprik le a gyermekétkeztetés kiterjesztéséről szóló javaslatunkat. A párt folytatja küzdelmét a gyermekéhezés felszámolásáért és azért, hogy mindenki emberhez méltó életet élhessen.

Budapest, 2016. december 21.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.