Egy még boldogtalanabb társadalom képét vetíti előre az oktatás állapota

Belpol

A Civil Közoktatási Platform a köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulóján mutatta be saját elképzeléseit. 10 éves általános képzést akarnak.

Az iskolában elsajátítható alapkészségek nem csak a munkaerőpiacon fontosak. Lényegében mindenhez kellenek, amit az emberek szeretnek csinálni: az aktív társadalmi részvételhez, bármilyen hobbihoz, az online világban való eligazodáshoz. Így magyarázta a kompetenciaalapú oktatás jelentőségét Radó Péter közpolitikai elemző egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón. Szerinte a nemrég nyilvánosságra hozott, az alapkompetenciák drámai romlását jelző PISA-eredmények ezért „egy a mainál is sokkal boldogtalanabb magyar társadalom képét vetítik előre”.

Műhibák

Öt éve ezen a napon fogadta el az Országgyűlés a Hoffmann Rózsa-féle köznevelési törvényt. A Civil Közoktatási Platform (CKP) az évfordulón értékelte a jogszabály hatásait, de bemutatták a saját oktatáspolitikai elképzeléseiket tartalmazó Kockás könyvet is. Este 6-tól szintén az évfordulóhoz kapcsolódva a Tanítanék mozgalom szervez gyertyagyújtást a Kossuth téren.

Tanítanék – Tanítanék updated the event photo in Több… | Facebook

Radó Péter előadásában kiemelte, hogy a lesújtó PISA-eredmény csak az egyik nagyon erős jele annak, hogy valami végzetesen rossz irányba megy a magyar oktatásban. Hasonlóan fontos, hogy 2011 óta jelentősen csökkent az iskolába járó 16, 17 és 18 évesek aránya; emelkedett a roma többségű, szegregált iskolák száma; nőttek a tanulók közötti teljesítményszakadékok; és borzongató szintet ért el azoknak a tanulóknak az aránya, akik a legalapvetőbb készségek nélkül kerülnek ki az iskolapadból.

A 2015-ös PISA-mérés szerint egész pontosan a 15 éves magyar diákok 18,5 százaléka sem szövegértésből, sem matematikából, sem természettudományból nem rendelkezik még a legalapvetőbb képességekkel sem. „Ha a kórházban meghal a beteg, aki megmenthető lett volna, elkezdjük keresni a felelősöket. Valamilyen oknál fogva az oktatási rendszerünkben eltűrjük a műhibákat” – mondta Radó. Bár a hátrányos helyzetű gyerekek között magasabb a rosszul teljesítők aránya, hazug az a kormányzati érvelés, amely kizárólag az ő nyakukba varrná a romló eredményeket. Az oktatáskutató ezt azzal igazolta, hogy még a legjobb családi hátterű diákok 10 százaléka is a minimális szint alatt teljesített szövegértésből.

Tízszer annyi testnevelés

A sajtótájékoztató utáni kerekasztal-beszélgetésen részt vett Bojár Gábor üzletember, a Graphisoft alapítója és Váradi Balázs közgazdász, az ELTE és a Budapest Intézet kutatója. Mindketten bírálták azt a megközelítést, amely az alapkészségeket szembeállítja a klasszikus műveltséggel és a lexikális tudással. „A szövegértés szerintem a Biblia tanulmányozásakor is jól jön” – utalt Bojár Hoffmann Rózsa egy közelmúltbeli nyilatkozatára. „Itt egyszerre van szó a Balassi-versek olvasásának képességéről és a munkaerőpiaci esélyekről” – mondta Váradi.

A közgazdász szerint a szakképzés átalakítása, a közismereti tantárgyak óraszámainak csökkentése rövid távú munkaadói lobbiérdekeknek szolgáltatja ki az oktatást, de nem lesz jó se a fiataloknak, se az országnak. Bojár Gábor is bírálta a tantárgymegosztást, amelyben szerinte „tízszer annyi a testnevelés, mint az informatika”. Bojár alapvető problémának látja, hogy a politikusok négyéves választási ciklusokban gondolkodnak, az oktatási befektetések viszont csak hosszabb idő alatt térülnek meg. Ő abban is kételkedik, hogy a mostani PISA-romlás teljes egészében a 2011-es kormányzati reform „eredményeit” tükrözi.

Politikusoknak is támpontot nyújthat a CKP Kockás könyve, amely az optimista Van kiút! címet kapta. Nahalka István oktatáskutató ismertetésében elmondta, hogy a rendszer legnagyobb bajának a növekvő esélyegyenlőtlenségeket és a szegregációt látják, ami miatt „Magyarország folyamatosan rombolja a tehetségbázisát”. Ennek orvoslására az iskolaszerkezet átalakítását javasolják, egy tíz évig tartó általános képzéssel, amely megelőzné a szakképzést vagy az érettségi felkészülést. A CKP alapelve, hogy a gyerekek pályaválasztása minél későbbi életkorra tolódjon ki, bár egy kérdés nyomán kiderült, hogy az egyenlőtlenségekért szintén felelőssé tett szabad iskolaválasztásnak, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumoknak azért egyelőre nem mennek neki.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.