Nem engedik be a Dunaferr gyárába a szakszervezetet és a vezetőséget

  • narancs.hu
  • 2020. december 11.

Belpol

Újabb fejezetéhez ért a belháború.

Reggel hat óra óta nem engedik be a szarkszervezet dolgozóit és a vezetőséget a Dunaferr acélgyárba a szövetségi tanács előre bejelentett ülésére –írja a 24.hu.

A nehéz anyagi problémákkal küzdő Dunaferr korábban 350 munkavállalót bocsátott el, és felbontott minden kollektív szerződést, miközben tárgyalni sem volt hajalndó a szakszervezetekkel. A Vasas és a Magyar Szakszervezeti Szövetség így peres úton próbálta kényszeríteni Jevgenyij Tankilevics ukrán vezérigazgatót, hogy reagáljon érdemben a megkereséseikre. 

A 24.hu arról is ír, hogy a Dunaferr egyes vezető munkavállalókból álló csoportja nem hajlandó együttműködni a szakszerveztekkel és az igazgatósággal. Az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai nem férnek hozzá a társaság működésére, pénzügyi és gazdasági tevékenységére vonatkozó adatokhoz, információkhoz, így nem ismerik a cég valós gazdasági és pénzügyi helyzetét, a rendelkezésre álló forrásokat és kötelezettségek állományát sem.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor arról tájékoztatta a lapot, hogy nem tudnak bejutni a gyár területére, és emiatt egyre feszültebbek az emberek. 

A Dunaferrnél több szakszervezet több alapszervezete működik, vagyis ahol nagy szervezet van, ott két kongresszus között a szövetségi tanács a szakszervezet legfelsőbb szintű döntési szerve. Erre az ülésre nem engedték be a tisztségviselőket, akik a Dunaferr alkalmazottai. 

(24.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.