Bizalmat szavazott a PIM dolgozóinak többsége Demeter Szilárdnak

  • narancs.hu
  • 2020. december 11.

Belpol

Korábban a dolgozók harmada elhatárolódott a főigazgató kijelentéseitől, most a múzeum közlése szerint a háromnegyedük szavazott bizalmat Demeternek. 

Közleményt adott ki a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), amely szerint az intézmény dolgozóinak többsége bizalmat szavazott Demeter Szilárd főigazgatónak. 

Mint ismert, Demeter november végén egy olyan írást jelentetett meg az Origón, amelyben Soros Györgyöt "liberális Führernek" nevezte, és arról írt, hogy "Európa Soros György gázkamrája". Demeter szavai ellen mindkét zsidó szervezet, a Mazsihisz és az EMIH is tiltakozott, a PIM dolgozói pedig közleményben határolódtak el a főigazgató kijelentéseitől

A Mandiner.hu-n megjelent mostani közleményben ugyanakkor a PIM azt írta, "a PIM Főigazgatósága és Munkavállalói Tanácsa anonim véleménynyilvánító szavazást kezdeményezett a PIM-mel munkaviszonyban álló kollégák körében a Múzeum körül kialakult helyzet kapcsán", és 

"a leadott szavazatok alapján a PIM munkavállalóinak háromnegyede bizalmat szavazott Demeter Szilárd főigazgatónak".

Hozzátették, a Múzeum az ügyben további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Úgy tudjuk, az intézmény dolgozóit online, névtelen szavazáson kérdezték, ezen a múzeum nagyjából 280 munkatársa nyilváníthatott véleményt, de azt velük sem közölték, hogy valójában hányan tették ezt meg.

A korábbi, Demetertől elhatárolódó nyilatkozatot 95-en írták alá, ami a dolgozók nagyjából egyharmada. Ők főleg, de nem kizárólag muzeológusok voltak, a mostani szavazáson pedig a múzeum és filiáléi teljes állománya részt vehetett.

Pénteken a Kontra.hu is közölt interjút a főigazgatóval. A lap szerkesztője Demeter Szilárd tanácsadójaként is dolgozó barátja, Megadja Gábor. Az interjúban Demeter arról beszélt, hogy leült az elhatárolódó nyilatkozatot kezdeményező kollégákkal, akik azt mondták neki, hogy nem a főigazgatói tevékenységével van bajuk, "hanem az ominózus publicisztika néhány mondatával, attól határolódtak el, nem tőlem".

Szerinte ezt az ellenzéki sajtó nem értette meg, de végül abban maradtak, hogy "szerveznek egy belső, anonim szavazást az összes kolléga bevonásával. Megszervezték, háromnegyedes bizalmat szavaztak nekem a kollégáim, azt akarják, hogy továbbra is én vezessem az intézményt. Ez talán elég erős visszaigazolás arra nézvést, hogy elégedettek a főigazgatói munkámmal. Ezzel a témát a PIM-ben lezártuk." 

Demeter az interjúban arról is beszélt, nem számított arra, hogy ekkora vihart fog kelteni az írása, de a cikket visszavonta, és írt a zsidó közösségek vezetőinek egy levelet, amit ügyvédi letétbe helyezett. "Majd amikor úgy vélem, hogy elérkezett az idő, elküldöm."

Közölte azt is, hogy nem olvassa el a támadásokat, mert nagyjából tudja, hogy az ellenségei mit gondolnak róla. "Irracionális az egész. Nem kritika, hanem epeömlés. Érdektelen."

"Mentálisan és lelkileg meg sem tudtak karcolni. Tudom, hogy a szövegem nem antiszemita, soha még csak antiszemita gondolatom se volt. Vagyis a lelkiismeretem rendben van."

Arról is beszélt, hogy sok fenyegető üzenetet kapott, ezeket lementette, és ha bármiféle fizikai agresszió érné a családját, akkor mindenkit feljelent. 

Azt is mondta, hogy a támogatói akartak indítani mellette egy petíciót, "és vállalták, hogy egy hét alatt minimum kétszázezer aláírást gyűjtenek", de megkérte őket, hogy inkább ne csinálják. "Ha a főigazgatói pozícióm demokratikus választás függvénye lenne, akkor beleállnék, persze. De van egy fenntartó, akinek a döntési jogát nem venném el. Magyarország miniszterelnökét nem Bajnai Gordonnak vagy Gyurcsány Ferencnek hívják, mint ahogyan a kulturális kormányzat feje sem az ellenem aláírók közül kerül ki. És amíg az elöljáróim úgy döntenek, hogy maradjak a helyemen, addig én maradok, még akkor is, ha ez a Szépírók Társaságának nem tetszik" - fejtegette.  

A Szépírók Társaságáról azt mondta, akkor fog velük együttműködni, "ha lesz olyan döntés, amelyben megítélésem szerint szerepük kell, hogy legyen". 

Közölte azt is, hogy a Facebookra nem tér vissza, "egyrészt az a platform, ahol letiltják Kertész Imrét, számomra nem kívánatos. És engem egy Kertész-idézet miatt tiltottak le. Másrészt a Facebook-nélküli élet olyan, mint amikor az ember felbukkan a víz alól, és végre kap levegőt. Vagy még jobb: mint amikor a szmogból kimész a hegytetőre. Csak ajánlani tudom mindenkinek."

Végül arról, hogy továbbra is tartja-e az írásában foglaltakat, azt mondta: "Az általános olvasat, hogy a fő tételmondatom: Soros György a liberális Führer. Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem."

Egy hete egyébként Prőhle Gergely, a PIM Demeter előtti főigazgatója az ATV-ben arról beszélt, hogy ha Demeter tényleg szilenciumra inti magát, mint ahogy ígérte, akkor az intézmény és mindenki jobban jár, ha a helyén marad, mint ha újabb "totó" kezdődik, hogy vajon melyik "futóbolond" lesz a főigazgató. Elmondása szerint ugyanis az ő leváltásakor az illetékes miniszter furcsa jelöltekkel állt elő, köztük radikális jobboldali nevekkel is, helyettük lett Demeter a főigazgató. Akkoriban szó volt arról is, hogy Takaró Mihály venné át Prőhle helyét

Prőhle hozzátette azt is, Demeter egyébként egyelőre minimálisan sem nyúlt bele a múzeum tevékenységbe, mindenki a helyén maradt, még a kiadványok dizájnja sem változott.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?