Újít az SZFE kuratóriuma: Vidnyánszky katonatisztre cseréli az eddigi kancellárt

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 29.

Belpol

Hiába volt az eddigi kancellárnak év végéig szerződése, Vidnyánszky úgy döntött, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kell az SZFE-re.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül, értesült a 444 több egyetemi forrásból.

Miután 2015-ben bevezették az egyetemi kancellária rendszerét, Orbán először Vidnyánszky egyik alkalmazottjának feleségét, a korábban a Fidesznek dolgozó Papp Csillát jelölte erre a posztra az SZFE-n, de a heves tiltakozásnak köszönhetően végül Vonderviszt Lajos került a kancellári székbe. Színházi kötődése neki sem volt, korábban a veszprémi egyetemen tanított, majd az ELTE és az OSZK informatikai vezetője volt. Egyetemi források arról számoltak be a lapnak, hogy Vonderviszt jó viszonyt alakított ki az intézmény vezetőivel, érdeklődött az oktatás iránt, még a vizsgaelőadásokat is rendszeresen látogatta. Megbízatását 2017-ben újabb három évre hosszabbították meg.

Az elmúlt időszakban azonban nem mindenben értett egyet a kancellár és az egyetem vezetősége, Vonderviszt ráadásul Vidnyánszkyék kérésére átadta a fenntartó alapítványnak a sztrájkolók névsorát, amit az egyetemi dolgozók sztrájkbizottsága igencsak nehezményezett. Mindez azonban nem volt elég, Vondervisztnek pedig hiába szólt idén december 31-ig a szerződése, a lap úgy tudja, kedden reggel Vidnyánszky behívatta, és közölte vele, hogy közös megegyezéssel távozik, egyben bemutatta neki az utódját.

Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke beszédet mond, még 2012-ben

Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke beszédet mond, még 2012-ben

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Aki nem lesz más, mint Szarka Gábor, aki gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, és ekkor lett Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa. 2013-tól katonai attaséként képviselte a kormányt Párizsban, majd egy nagy állami cég, a NIPÜF stratégiai igazgatója lett. A kancellári székbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezik, ahol az egyetemi campusért felelős főigazgató volt 2019 óta, írja a lap.

Figyelmébe ajánljuk