Nem járultak hozzá a freeSZFE-sek a Partizán róluk készült filmjéhez

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Belpol

A Partizán betiltásról beszél, a hallgatók szerint ők csak szóltak, hogy hiányzik a filmben megjelenők személyes hozzájárulása a publikáláshoz.

"Kedves Közönségünk, a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett "Hülye fiatalság" c. filmünk betiltásra került.A mai napon a FREE-SZFE közösség azt a döntést hozta, hogy a filmünk közléséhez nem járul hozzá" - közli a Partizán a közösségi oldalán. A Partizán az SZFE egyetemfoglalásáról. 

A Partizán szerint a freeSZFE döntésének nem kellene semmilyen kötelező érvénnyel bírnia a Partizán szerkesztőségi működésére és autonómiájára nézve, de a kérést megértik. Szerintük szerkesztőségünk a feloldhatatlan dilemma előtt áll: "vagy ragaszkodunk a függetlenségünkhöz, és bemutatjuk a filmet és ezzel egy beláthatatlan marakodás veszi kezdetét, vagy elállunk a film bemutatásától, amivel a filmen dolgozó munkatársaink munkáját, erőfeszítéseit és a szerkesztőségnek a film elkészítésére fordított erőforrásait tekintjük semmisnek. Mi ezt a dilemmát önmagában problémásnak és vállalhatatlannak érezzük. Jogi megalapozottsága a FREE-SZFE közösség kérésének nincs, a Partizán közössége mégis azt a döntést hozta, hogy nem vállal konfliktust ebben a kérdésben a FREE-SZFE tagságával, így a film bemutatásától ideiglenesen elállunk" - írják. Hozzáteszik, hogy továbbra is úgy gondolják, az ellenfél nem az egyetemi polgárság, hanem az egyetemi polgárságot ellehetetlenítő agresszor hatalom; és bíznak abban , hogy a következő időszakban sikerülhet a Freeszfe közösségével kölcsönösen elfogadható megoldásra jutniuk.

Kedves Közönségünk, a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett 'Hülye fiatalság' c. filmünk betiltásra...

Posted by Partizán on Thursday, March 25, 2021

A Freeszfe Egyesület szintén a Facebookon reagált az esetre. Elsőként leszögezik, semmilyen letiltástól nincs szó:

"A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást. Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán "Hülye fiatalság" című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához" - írják.

Hozzáteszik, hogy a  Freeszfe Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártócég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatai hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének szükségességéről.

"A személyiségi jogokkal való elidegeníthetetlen rendelkezés olyan vitán felül álló etikai, morális és jogi kérdés, melynek figyelmen kívül hagyását őszinte csalódottsággal vettük tudomásul – különös tekintettel azokra az egyetemi munkatársakra, akiknek egzisztenciájuk függ a szerepléstől. Ezúton szeretnénk felhívni a készítők figyelmét arra, ami összemosódni látszik: a dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj – ahogyan a szereplők tiszteletben tartják az alkotói autonómiát, úgy az alkotónak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a szereplők önrendelkezését. Reménykedünk benne, azzal, hogy a Partizán végül a film megjelenésének ideiglenes halasztása mellett döntött, az így nyert időt a jogtisztaság helyreállításával töltik majd."

A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást. Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása...

Posted by Freeszfe on Thursday, March 25, 2021

Figyelmébe ajánljuk