Orbán: Későbbre tolják a kijárási tilalom kezdetét

Belpol

Az új boltszabályozás miatt tovább lehetnek majd nyitva a boltok is. A részletes szabályok legkésőbb szombaton jelennek majd meg.  

Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy milyen gyorsan indulunk el lefele, a kérdés az, hogy milyen hosszú lesz a plató – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban a járványhelyzetről. 

Ismertette a friss adatokat is, mint mondta, 275 ember elhunyt, kórházban 11 823-an, lélegeztetőgépen 1480-an vannak. Azt mondta, az orvosok és ápolók emberfeletti munkát végeznek, és kétszeres tehernek vannak kitéve, mert amellett, hogy gyógyítanak, közben oltanak is. 

Hozzátette, még mindenből van tartalék: ágyból több mint 10 ezer, lélegeztetőgépből 1693, vagyis a kapacitások fele még rendelkezésre áll, és "élő erőből is vannak még tartalékok", bár ezek nem végtelenek. Ez utóbbiról azt mondta, még bevethetik az átvezénylést, illetve 500 egészségügyi képzettségű önkéntes jelentkezett, valamint 1200 orvostanhallgató is dolgozik, végső tartalékként pedig ott vannak még az "ingázók", akik olyan egészségügyi dolgozók, akik a nyugati határszélen Ausztriába járnak át dolgozni. azt mondta, őket nem vonnák be, ha nem kényszerülnek rá erre, de végső esetben ezzel is lehet számolni. 

Közölte, ez most egy nehéz időszak, a járvány legnehezebb heteit éljük, ami nem csak Magyarországon van így. Ez a harmadik hullám, ami azért van, mert egy mutáció, a brit mutáns kiszorítja a vírus eredeti változatát, ez fertőz Európában, és háromszor annyi embert tud megfertőzni, mint a korábbi változat. 

Ráadásul fiatalokat is fertőz, ezért Orbán külön kéréssel fordult a fiatalokhoz, mondván most már nem csak az idősek, hanem saját maguk miatt is figyeljenek oda és tartsák be a szabályokat, mert ez a mutáns a fiatalokat is ledönti a lábukról. 

"A vírus elleni lassacskán első számú vagy egyetlen védekezési eszközünk az oltás, az oltás pedig a vakcinától függ"

– jelentette ki Orbán, hozzátéve, hogy Magyarország képes lenne a többszörösét is beadni oltásból, mert megvan hozzá a szakszemélyzet, csak azért nem tudnak több oltást beadni, mert nincs elég vakcina. 

Felidézte, hogy csütörtök este részt vett az uniós vezetők csúcstalálkozójának videokonferenciáján, amelyen szerinte az derült ki, hogy aki nem intézkedett időben, hogy legyen keleti vakcinája is, azok nagyon "mögöttünk vannak, és feleannyi embert tudtak beoltani, mint mi".

Orbán most azt ígérte, hogy április-májusban másfélszer annyi embert lehet beoltani, mint márciusban, és májusban lesz a legtöbb vakcina, ekkor ugyanis legalább ugyanannyi keleti és nyugati vakcina lesz. Szerinte akinél nincs, annak nem biztos, hogy szabad nyara lesz, de azt mondta: 

"bennem nincsen kétség afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz, mert látom a számokat, látom a vakcinákat, látom az újraindítás ütemezését".

Ismét bírálta a brüsszeli vakcinabeszerzést, megismételte, hogy rossz döntés volt átadni a beszerzést Brüsszelnek. "Elrontottuk, azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga tárgyaljon" – mondta, hozzátéve, hogy nem volt puskacső szorítva a homlokához, ezért lehetett volna azt mondani, hogy nem vesz részt ebben, de azt hitték, hogy gyorsabban fognak dolgozn és ugyanazok a szempontjaik. Orbán szerint viszont a brüsszeli beszerzés a beszerzési árra összpontosított, míg a kormány az időre. "Brüsszel jól leszorította az árakat, de ha nincs olcsó, akkor drága kell" - mondta, hozzátéve, hogy "ezek rendes emberek, meg igyekeznek is mindent megtenni, de más közegben élnek mint mi, nem érzik úgy az életet, ezért most ezt elrontották". 

Ismét méltatta Szijjártó Péter külügyminisztert, modnván ő már novemberben szólt, hogy baj lesz, és ugyanaz lesz a helyzet, mint a lélegeztetőgépeknél, ezért mindegy, ki mit mond, tárgyaljanak inkább az oroszokkal és a kínaiakkal, és szerezzenek vakcinát. Orbán szerint az oroszok és a kínaiak időben szálítanak.  

Azt mondta, most van 400 ezer vakcina, amivel oltanak, 1,8 millió ember már kapott oltás, közülük 600 ezren két adagot is, 250 ezer orosz vakcina arra vár, hogy Müller Cecília ellenőrizze és feloldja, 517 ezer pedig vakcinát pedig a második oltásra tettek félre. 

"Vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról tudjunk beszélni, de azonnali újraindításról nem lehet szó"

– közölte Orbán, és azt mondta, bár az operatív törzs ülésén tett arra kísérletet, hogy a boltok kinyitásáról beszéljen, egyértelmű volt a szakemberek álláspontja, hogy ennek még nincs itt az ideje. 

A boltok működési rendjét viszont át tudják alakítani, Orbán azt ígérte, hogy az operatív törzsben péntek délután döntenek a boltokról, a négyzetméter alapú nyitvatartásra való átállásról, hogy 10 négyzetméterenként 1 ember lehessen bent, ez azonban azzal fog járni, hogy sorok lesznek a boltok előtt, ezért ebből az is következik, hogy hosszabb ideig kell nyitva tartani. Mint mondta,

az volt az operatív törzs javaslata, hogy 8 helyett inkább 10-ig, esetleg 11-ig lehessen kint lenni, és engedjük meg, hogy a boltok boltok ne csak 7-ig lehessenek nyitva, hanem 9-ig. 

Orbán azt mondta, péntek délután, legkésőbb szombaton meg fognak jelenni a vonatkozó részletszabályok a Magyar Közlönyben, de a fodrászokért, szolgáltatásokért még "megy a harc". 

Az iskolákról azt mondta, amíg a regisztrált 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitásról beszélni. "Én hiszek abban, hogy egy ország annyit ér, ahogyan bánik az idősebb honfitársaival" - tette hozzá, ezért ha a 65 év feletti regisztráltak megkapták a vakcinát, és elmúlt a közvetlen életveszély, akkor lehet csak újraindításról beszélni.

Elmondta, mostanra a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékát oltották már be, és a "85 év feletti regisztráltakat is beoltottuk már", de 49 ezer fő még nincs közülük beoltva, mert őket nehezen találják meg, például arról van szó, hogy a család jelentette be őket, de nem biztos, hogy akarják a vakcinát, nem ott laknak, ahova be vannak jelentve, vagy a háziorvos úgy látja, hogy inkább nem kéne oltást kapniuk. 

Beszélt a várandósokról is, azt mondta, bár korábban az volt az álláspont, hogy inkább ne oltsuk be, ma azt közölték az operatív törzs ülésén, hogy

a Pfizerrel és a Modernával be lehet őket oltani, ezért arra kérte a kismamákat, hogy regisztráljanak.  

Orbán azt mondta, a 65 év felettiek beoltása körülbelül 2,5 millió oltásnál lesz meg, ez a nagyhéten, vagy az azutáni héten lesz meg, és akkor már lehet beszélni az iskolák kinyitásáról. Hozzátette, ehhez az iskolában dolgozókat is be oltani, amiről szerinte nagy vita lesz, hogy helyes-e előrevenni a pedagógusokat, mert mint fogalmazott, "ismerjük azokat hangokat, amelyek kritizálják a pedagógusokat", és hogy "nyáron nem dolgoznak". Hozzátette, az ő édesanyja gyógypedagógus volt, ezért ismeri ezeket a hangokat, de a pedagógusokat mindenesetre be kell oltani, és kérte azokat, akik fenntartásokkal vannak a pedagógusok iránt, hogy azok is fogadják ezt el. 

Azt mondta, az iskolai dolgozók között összesen 102 ezer regisztrált van (mint később hozzátette, a szakképzésben dolgozók és a bölcsődei dolgozók nélkül), közülük 20 ezren már megkapták az oltást amúgy is, tehát 82 ezer embert kell beoltani. Azt ígérte, hogy őket április 10-ig be tudják oltani, és mivel szerinte 8-10 napnak kell eltelnie, hogy a vakcina hasson, ezért

április 19-én újranyithatnának az iskolák és óvodák.

Elmondása szerint eddigre már 3 millió ember lesz beoltva, és elmondása szerint a magyar oltási kapacitás nagyon nagy, sok százezer embert be lehetne oltani egy nap alatt, ha lenne elég vakcina. Amúgy heti oltási tervek szerint halad az oltás, a háziorvosok Orbán szerint remekül teljesítenek, és bár vannak kivételek, de a többség remekül sorolja be az oltásra várókat. "Mi bízunk a háziorvosokban, és ezért rájuk telepítettük az oltást" – mondta, hozzátéve, hogy ha több oltás lesz, lesz több oltópont is.  

Orbán beszélt arról is, hogy kakofónia van, sok hangot lehet hallani, teljes a zűrzavar, de Müller Cecília mindig elmondja, hogy mi az igazság, és ő is hetente, ezért arra kérte az embereket, hogy az ezzel ellentétes híreknek ne adjanak hitelt. 

"A járvány hullámai is erőteljesek, lökdösik a hajónkat, én ott a kormánynál állok, van iránytűm, átlátom a helyzetet, és tartom azt a kormányt"

– fogalmazott. 

A vakcinaregisztráció ellenőrzésére szolgáló honlapról Orbán azt mondta, sok százezres, milliós adatbázisokat kezelnek, és összeségében nem kerülhető el ilyen adatbázismennyiség mellett, hogy ne csússzon be időnként egy-egy hiba. Arról beszélt, hogy csupa jóindulatú ember dolgozik ebben, ezért ha valaki hibázik, az nem azért van, mert ártani akar, hanem mert fáradt.  

Végül közölte, nem csak a kormánynál áll iránytűvel, hanem az "árbockosárban is ülnek az embereim, és lekiabálnak onnan, hogy mi van előttünk", de

"biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz. Lesznek olyan szolgáltatások a következő időszakban, még a nyáron is lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni".

Összességében viszont Orbán szerint minden más oszágot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon. 

Figyelmébe ajánljuk