„Nem mondták, hogy hova megyünk, csak annyit, hogy menni kell”

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 27.

Belpol

A józsefvárosi újság munkatársai elutaztak Szolnok megyébe, hogy felkeressék a Pikó András ellen még júliusban felszállított tüntetőket.

Július 18-án tüntetést szerveztek Józsefvárosban Pikó András polgármester és a jelenlegi városvezetés ellen, azonban az nagyon hamar kiderült, hogy a demonstrálók zömében vidékről felszállított emberek. Az önkormányzat újsága videoriportot készített a rendezvényről, aminek tanúsága szerint sokan nem is nagyon tudták, hogy miért voltak a helyszínen, de voltak olyanok is, akik nem beszéltek magyarul.

A Narancs.hu részletesen foglalkozott a témával; megkérdeztük Balogh Lajost, az egyetlen józsefvárosi roma önkormányzati képviselőt, valamint Dancs Mihályt, a Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét, akik szerint a Lungo Drom állhat a szervezés hátterében.

„Levágós volt, hogy ennek semmi köze a nyolcadik kerülethez" - Kik tüntettek Pikóék ellen?

Július 18-án vidékről felutaztatott tüntetők akcióztak Józsefváros Polgármesteri Hivatala előtt. Pikó András szerint a Fidesz van a háttérben, a Magyar Nemzet viszont a polgármestert tette felelőssé. Nem kizárható, hogy egy régóta jól ismert arc mozgathatta a szálakat. „Egy újabb példája annak, hogy a cigány embereket a politika használja.

Az önkormányzat újsága nem hagyta annyiban és leutazott Szolnok megyébe, ahonnan sokakat felszállítottak Budapestre.

„Nem mondták, hogy hova megyünk, csak annyit, hogy menni kell” – mondta egy helyi lakos a riportnernek. Többen csak az arcuk eltakarásával, hanguk eltorzításával nyilatkoztak, de volt olyan is, aki vállalta az arcát; egy nő, aki a tüntetésen is megjelent, arról számolt be, hogy több százan mentek fel onnan, ahol ő lakik. Tálcákat kaptak Budapesten, amikre romlott ételekről készült képeket nyomtattak. A földön „található volt” több tű, fecskendő és „kábítószernek látszódó nejlonzacskók, fóliák”.

„Egy napközi lehetett, ami előtt tüntettünk, nem tudom. Hogy romlott ételt kaptak a gyerekek.. Hogy minket becsaptak-e vagy sem, azért vittek... Nekünk ezt mondták, hogy ezt mondjuk. (...) Hogy ez hazugság volt-e vagy nem, azt az isten tudja. Ezt csak azt tudná megmondani, akik ebben részt vettek” – fogalmazott a nő. Hozzátette, ők a lakóhelyükről először kocsival indultak el, majd átszálltak buszokba. „Pénzért mentünk, én ezt se tagadom le. Ki az a bolond, aki nem megy? (...) Meg volt beszélve, nagyobb fejek, pénzesek, ez itt valami kapcsolat alapján történt ez az egész” – mondta.

Figyelmébe ajánljuk