„Levágós volt, hogy ennek semmi köze a nyolcadik kerülethez” – Kik tüntettek Pikóék ellen?

Belpol

Július 18-án vidékről felutaztatott tüntetők akcióztak Józsefváros Polgármesteri Hivatala előtt. Pikó András szerint a Fidesz van a háttérben, a Magyar Nemzet viszont a polgármestert tette felelőssé. Nem kizárható, hogy egy régóta jól ismert arc mozgathatta a szálakat.

„Egy újabb példája annak, hogy a cigány embereket a politika használja. Eddig ez a kampányok során volt jellemző, úgy tűnik, hogy már a »piszkos ügyekhez« is kellenek. Ez nem helyénvaló” – mondja Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökhelyettese.

Július 18-án, szombaton tüntetést szerveztek Józsefvárosban Pikó András polgármester és a jelenlegi városvezetés ellen, azonban rövid időn belül kiderült, hogy a demonstrálók zömében nem helyiek, hanem vidékről felszállított emberek. Az önkormányzat újsága videoriportot is készített, aminek tanúsága szerint sokan nem is nagyon tudták, hogy miért voltak a helyszínen, de voltak olyanok is köztük, akik nem beszéltek magyarul.

A tüntetés annyira amatőrre sikeredett, hogy a kormánypártok első számú újsága, a Magyar Nemzet kénytelen volt pár nappal később Pikóra, valamint a polgármester kampányfőnökére, Udvarhelyi Tesszára fogni a dolgot, mint akik az eredetileg megszervezett rendezvényt bérdemonstrálókkal igyekeztek megzavarni. Holott éppen a Fidesztől nem áll távol, hogy politikai célra külső erőket vonjon be, emlékezzünk csak a választási irodánál 2016 februárjában történt ocsmány akcióra.

„A mai tüntetés szervezésében a Fidesz-KDNP semmilyen formában nem vett részt” – írta szombaton a józsefvárosi Fidesz a Facebookon. A párt szerint szégyenteljes, hogy amíg ők kiálltak a baloldali polgármester személyiségi jogai mellett (egy korábbi közleményben arra kérték a tüntetőket, hogy ne az otthona előtt demonstráljanak), addig Pikó András megvádolta őket a vidéki demonstrálók beszervezésével, holott a Fidesz-KDNP-től teljesen független személyek állnak emögött. Elküldtük kérdéseinket a józsefvárosi Fidesznek, de a szervezet válaszok helyett közleményben reagált, amiben megismételték, hogy nincs közük a tüntetéshez. Akárhogy is van, a kormánypárti média meglovagolta az eseményeket, ugyanis a Lokál, a Ripost, valamint a PestiSrácok is tudósított a helyszínről.

Nem mentek el a helyiek

A tüntetést a közel 2000 tagból álló Otthonunk, Józsefváros! Facebook-csoportban promotálták, ahová leginkább a kerületben észlelt negatív, például a kábítószer-kereskedelemmel és –fogyasztással kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a jelenlevők. Az egyik szervező Lukács Rudolf zongoraművész volt, aki több videofelhívásban kérte a csoport tagjait, hogy látogassanak el a tüntetésre. Lukács 2018-ban közreműködött Bajkai István kampányrendezvényén, ahol a magyar mulatós szcéna színe-java megfordult. A szervező egyébként kommentben reagált a józsefvárosi Fidesz azon közleményére, amiben arra kérték a szervezőket, hogy ne Pikó háza előtt tüntessenek: tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a demonstráció új helyszínen lesz megtartva. Felhívtuk Lukácsot, de „nem ért rá” nekünk nyilatkozni.

„Azt hittem, hogy dolgozni jönnek, mert kisbusszal hozták őket” – meséli tapasztalatait Balogh Lajos, aki mint az egyetlen józsefvárosi roma önkormányzati képviselő kilátogatott a tüntetésre. „Ha a helyi roma közösségből jöttek volna, akkor biztos, hogy legalább egyet felismerek belőlük” – teszi hozzá, ahogyan elmondása szerint a tüntetők sem a DK politikusát látták benne, hanem a DikhTv alapítóját. A képviselő szerint sokan azzal sem voltak tisztában, hogy miért is voltak ott: azt hitték a Polgármesteri Hivatal épületére, hogy egy iskola, és annak igazgatója ellen lépnek fel, mert romlott ételt ad a gyerekeknek. „Teljes nonszensz. Levágós volt, hogy ennek semmi köze a nyolcadik kerülethez” – mondja.

Ugyanakkor szerinte voltak szervezésre utaló jelek. Látta például, ahogyan páran becsomagolt fecskendőket szórnak szét sietősen a környéken. Továbbá romlott ételekről készült kinyomtatott képeket ragasztottak, amiket eredetileg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) örökített meg még 2015-ben egy húsnagykereskedésben; a valóban gusztustalan élelmiszereknek semmi köze nem volt Józsefvároshoz.

„A helyi roma közösség tagjai is fel vannak háborodva, hogy a nevükben tüntettek” – mondja Balogh. Szerinte a szervezőknek az volt a terve, hogy megjelenik majd egy helyi bázis, amire rájön a 200-300 vidéki demonstráló – azt tudniillik Lukács is elmondta az önkormányzati újság riportjában, „hogy még várnak embereket”. Balogh úgy tudja, hogy próbálták is beszervezni a józsefvárosiakat, de azok nem, vagy csak kis létszámban mentek el, pedig vannak romák, akik az 2019-es önkormányzati választás során nem az ellenzékre szavaztak. A távolmaradásnak oka lehetett a rossz idő, de az is, hogy azok a problémák, amik miatt tüntettek (kábítószer-használat, munkanélküliség) nem most jelentkeztek, azok az elmúlt tíz évben mindig is jelen voltak a kerületben.

Régi ismerős a háttérben?

„Nagyon szemtelen, aljas dolog. Tudatlan embereket kihasználnak” – mondja Dancs Mihály, az ORÖ elnökhelyettese. A tüntetésről készült beszámolók szerint Jászkisérről, Kisbérről, Monorról jöttek fel demonstrálók; továbbá az egyik odaérkező élő Facebook-videót indított, amelyben azt mondja, „Szolnokról megjelentünk 250 emberrel.”

Megkerestük az említett települések polgármestereit. A Szolnokról és Jászkisérről kapott válaszok szerint a helyi polgármestereknek nincs tudomása a hétvégi tüntetésről, a szervezésben nem vettek részt, anyagilag nem támogatták a Pestre utaztatást. Habár egyértelműen a Fidesznek lehetett hasznos a Pikó András vezette Józsefvárossal szembeni demonstráció, maga a párt a tüntetés közvetlen szervezésében nyilván nem vett részt. De akkor ki?

„Olyan településekről hozták fel őket, amelyek a Lungo Drom fellegvárai, Farkas Flórián biztos bázisai. Amikor ő meg akar mozgatni valamit, akkor meg is tud, gondoljunk csak a békemenetre” – mondja Balogh Lajos. Szerinte a szervezetnek megvan a befolyása és a hatalma, hogy „ha törik, ha szakad” mozgósítani tudjon. A Fidesz romaügyi stratégiai partnerét, a Lungo Dromot Szolnokon alapították, 2017-ben a szervezet tisztújítóját is ott tartották, amiről a 24.hu is forgatott. Találtunk az interneten pár dokumentumot (itt, itt és itt), ami alapján arra lehet következtetni, hogy valóban van az említett településeken a szervezetnek befolyása.

A képviselő feltételezését Dancs is alátámasztja, aki egyébként szorgalmazni fogja, hogy legyen az ORÖ-nak egy állásfoglalása arról, hogy a nagypolitika ne használja fel a romákat a saját céljaira. Próbáltuk elérni Farkas Félix roma nemzetiségi szószólót, a Lungo Drom szóvivőjét, de ezidáig nem reagált megkeresésünkre, ahogyan a szervezettel sem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Az említett békemenetről a Magyar Narancs 2012-ben írt részletesebben.

Menet előtt, menet után

Elkeseredett romák kérték számon választott vezetőik "békemenet"-részvételét egy miskolci közmeghallgatáson. A kormány szempontjából értékes kiállás volt a borsodi roma vezetők részvétele a Széles Gábor szervezte január 21-i szimpátiatüntetésen. A válságrégiókban azonban egyre inkább az a kérdés, hogy milyen reakciót vált ki az életfeltételek romlása: látványos agressziót, avagy csendes apátiát.

Figyelmébe ajánljuk