Nem örülnek a védőnők az államosításnak

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 21.

Belpol

700 megkérdezettből 7 volt elégedett a változással.

700 védőnőt kérdezett meg arról a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) két körben, mit szólnak a rendszer átalakításához, melynek során a feladataik átkerültek az önkormányzatoktól az államhoz. Mindössze 7 védőnő volt, aki arról számolt be, hogy elégedett a változássalírja a Népszava.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 

július elsejétől az állam átvette a védőnői ellátást az önkormányzatoktól.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese a változtatás előtt azt mondta, az indok az, hogy "a jelenlegi széttöredezett, nagyon sokszereplős helyett egységes munkáltatói háttér jöjjön létre.

Ezen kívül június elsejétől él az a törvénymódosítás, amely a védőnői szakmai irányítást különválasztja a védőnői szakfelügyelettől, és a szakmai irányítás is az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz innentől."

A FESZ kérdőíveit először július elején töltötték ki, azon még az iskolákban dolgozó védőnők is részt vettek, akik egyelőre megúszták az államosítást és önkormányzati alkalmazásban maradtak. A második körben augusztus 10-én már célzottan azokat kérdezték, akik a megyei centrumkórházak felügyelete alá kerültek.

A 7 elégedett védőnőből 4 valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett. A másik 3 válaszadó nem árulta el az okot.

Az átvettek körében végzett második célzott felmérésben már azzal is elégedettek voltak, hogy nem romlottak a munkafeltételek. De a helyzet alig javult az elmúlt másfél hónapban" – mondta a Népszavának Szalainé P. Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője.

A válaszadók csaknem harmada számolt be arról, hogy az új rendszer életbe lépése óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát.

Az államosítás óta az önkormányzatok egy része teljesen kiszállt a finanszírozásból, így nem fizetik a takarítást, megszüntették az internet- és telefonelőfizetést, de a védőnők papírt sem kapnak a nyomtatóba. Ilyen ellátmányért a centrumkórházakig kéne menni kilométereket autózva, de az a baj, hogy ott sincs eszköz. Ha lenne, az is csak óriási adminisztrációs terhek mellett lenne elérhető. Például az autóhasználathoz kapcsolódó költségtérítéshez is erre lenne szükség.

A védőnőknek ezen kívül le kell adniuk a bérszámfejtéshez szükséges jelenléti ívet is, amelyet eddig kis kitérővel beadhattak az adott önkormányzaton, de most akár 100 kilométert is autózhatnak emiatt.

A változással együtt új pecsétek is járnának, ám ezeket eddig sem sikerült rendben elintézni. Az új centrumkórházas pecsétek adattartalma ugyanis sok esetben nem megfelelő. Ahhoz, hogy a Magyar Államkincstár rendesen azonosíthassa az adatokat róluk, a védőnőknek a pecsét mellé külön oda kell írni a tanácsadó címét, a saját azonosító számukat is, hogy a kismama megkapja a neki járó állami támogatást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.