Nem sikerült cáfolnia a kormánynak, hogy Budapest kivéreztetésére készülne

  • narancs.hu
  • 2020. január 13.

Belpol

Az ITM csak azt közölte, hogy még nincs megállapodás az EU-s források elosztásáról.

"A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg" - ezzel a mondattal próbálta cáfolni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt a hírt, hogy a kormány megpróbálja elterelni az uniós támogatási pénzeket a Budapestről.

Mint arról beszámoltunk, a Népszava úgy tudja, az ITM-ben készült dokumentumok szerint a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait úgy szerveznék át, hogy az új struktúra Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené, ugyanakkor Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja.

A lap hozzátette azt is, hogy a terveket az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia, a kormány pedig gyakorlatilag ezt az álláspontot hangsúlyozta közleményében, amelyben cáfolni próbálta a Népszava információit.

Az ITM ugyanis azt közölte, hogy a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, "leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak. Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz" - írták, azt ugyanakkor nem cáfolták, hogy ilyen tervek készültek volna.

A minisztérium azt is hozzátette, hogy Brüsszel el akarja venni "a Magyarországnak járó forrásokat", a kormány szerint pedig elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből.

Figyelmébe ajánljuk