Nem támogatták a szülők, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség vegye át a Herman Ottó Általános Iskolát

  • narancs.hu
  • 2023. április 18.

Belpol

Heves indulatokkal teli napok után szavaztak a fenntartóváltásról.

A szülők többsége nem támogatta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásába kerüljön a XIII. kerületben lévő Herman Ottó Általános Iskola – írja a Népszava. A fenntartóváltásról szóló szavazás kedden este 7 órakor zárult le.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, heves indulatokat váltott ki az újlipótvárosi iskola esetleges zsidó hitközséghez kerülése. Az iskola falán még egy plakát is megjelent, „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felirattal, amit az egyik diák készített.

Kunos Péter, a BZSH ügyvezető igazgatója a Népszavának elmondta, az előzmények alapján nem lepte meg az eredmény. Szerinte a BZSH nem felekezetileg elkötelezett iskolát szeretett volna létrehozni, hanem olyan intézményt, amely világnézeti és vallási szempontból talán még a mostani állapotnál is semlegesebb maradna, mivel így az iskola legalább részben mentesülhetne a közoktatásban elképzelhető negatív változások alól. A tantestület azonban nem állt a kezdeményezés mellé, és a diákok közül is csak kevesen értettek egyet a fenntartóváltással.

A hitközséghez eljutott visszajelzések alapján a vitába antiszemita felhangok vegyültek. 

A törvény szerint döntő szavuk a szülőknek van. Ahhoz, hogy az iskola az egyházhoz (hitközséghez) kerüljön, az összes szavazásra jogosult szülő több mint 50 százalékának hozzájárulására lett volna szükség. A keddi voksoláson a 364 szülőből 75-en szavaztak igennel a fenntartóváltásra, 178-an pedig ellene. A többiek, akik nem vettek részt a szavazáson, közvetve azt támogatták, hogy az iskola maradjon az állami tankerület fenntartásában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk