Nem tesz panaszt a Karmelitánál könnygázzal arcba fújt és előállított 17 éves diák

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Belpol

Még a rendőrök is lehúzták az ablakot, amikor a Gyorskocsi utcába vitték, mert az ő szemüket is csípte a könnygáz, ami belőle áradt. 

A Telexnek nyilatkozott a 17 éves Hidász Máté, akit a szerdai tüntetésen a rendőrök többször is arcba fújtak könnygázzal, videófelvételek szerint gumibottal is megütötték, miközben a kordon egy oszlopába kapaszkodott, majd berángatták a rendőrsorfal mögé. 

A fiú a lapnak elmondta, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium diákja és az Egységes Diákfront tagja, a tüntetésen a Bazilikánál fel is szólalt, és épp a rendőrség korábbi könnygázhasználatát ítélte el.

Mint mondta, a Karmelita kolostornál a kordonbontásban nem vett részt és a rendőrökre sem támadt, elmondása szerint azért ment végül az első sorba, hogy nehogy olyan valaki szenvedje meg azt, aki nála fizikailag rosszabb állapotban van. 

Elmondta, hogy amikor először lefújták, akkor nem tudta, hogy hol van, és ezért kapaszkodott abba a fémoszlopba mint biztos pontba, amelyről legalább tudta, hogy hol van. A szemét nem bírta kinyitni, annyira csípte a könnygáz, folyt az orra és a könnye, és a bőre is égett.

Amikor megkérdezték tőle más tüntetők, hogy nem akar-e kimenni (erről egy másik videóban beszél is egy tanárnő), akkor azt mondta, hogy azért nem megy ki, mert különben ki állna ott helyette.

"Fontosnak érzem azt, hogy határozottan, megfélemlíthetetlenül kiálljunk a számunkra fontos dolgokért, akkor is, ha ennek következménye van. Mert ha valaki tudja, hogy mi a helyes, és a következmények miatt nem teszi, az nem egy erkölcsös ember" – mondta. 

Elmondása szerint amikor a Gyorskocsi utcába vitték, a rendőrök is lehúzták a kocsi ablakát, mert az ő szemüket is csípte a könnygáz, ami belőle áradt. 

Hozzátette, a rendőrsorfal mögött egyébként már viszonylag kedvesen bántak vele, mivel szívbeteg és asztmatikus tünetei is vannak, ezért az asztmapipáját is segített használni az egyik rendőr, majd a János kórházba vitték, ahol megröntgenezték a kezét, és kiderült, hogy nem tört el.

Végül hajnali 4-kor engedték el, de nem gyanúsították meg semmivel, mert nem követett el bűncselekményt, és úgy tudja, hogy nem is lesz következménye az esetnek. 

Hidász Máté azt mondta, nem tervez panaszt tenni a rendőri intézkedés ellen, mert valójában azok ellen van panasza, akik miatt idáig fajult a helyzet, és akik ignorálják a diákokat. 

Korábban Tompos Márton momentumos képviselő jelezte, hogy rendőri túlkapás miatt tesz feljelentést, a szintén a Karmelitától bevitt Csőgör Péter volt rendőrnyomozó pedig jogellenes fogva tartás miatt.  

Hidász Máté szülei korábban a Szemlélek magazinnak nyilatkoztak, apja felszentelt diakónus és azt mondta, a fiú hiába jelezte a rendőröknek, hogy rosszul van, először mentőt sem akartak hívni, őket pedig nem engedték be a gyermekükhöz. "Őszintén megmondom: keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi" – fogalmazott az édesapa. 

Édesanyja azt mesélte, hogy amikor hajnali 4-kor elengedték a fiút, és beültek az autójukba, a szülők még akkor is elkezdtek fuldokolni a könnygáztól. "Sajnos jó pár elfogadhatatlan módon viselkedő rendőrrel volt dolgunk az éjszaka során. Egyikük olyasmire célzott, hogy aki nem neveli meg rendesen a gyerekét, az ne is várja el, hogy beengedjék a fogvatartotthoz" – mondta el Hidász Máté édesanyja, aki azt is hozzátette, hogy büszke a fiára, mert mindig kiáll másokért. 

A hatgyerekes édesapa, Hidász György pénteken már névvel vállalta a nyilatkozatot az RTL Híradónak, és elmondta, élő közvetítést néztek otthon, majd amikor látták, hogy mi történik a fiukkal, megpróbáltak vele kapcsolatba lépni, de sikertelenül, 4 órán át nem is tudtak róla semmit, más diákoktól tudták meg, hogy a Gyorskocsi utcába vitték. A szülők Hidász Mátéval ellentétben azt fontolgatják, hogy panaszt tesznek a rendőri intézkedéssel szemben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk