Rendőri túlkapás miatt tesz feljelentést a Karmelitától bevitt Tompos Márton

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Belpol

A szerdán a Karmelita kolostornál könnygázzal lefújt, majd a rendőrsorfal mögé berántott Tompos Márton megteszi a feljelentést. 

Rendőri túlkapás miatt tesz feljelentést Tompos Márton, a Momentum orszűggyűlési képviselője, akit szerda este a Karmelita kolostornál állított elő a rendőrség. 

Mint arról mi is beszámoltunk, szerdán a pedagógusok jogállását megváltoztató státusztörvény ellen tüntetők felvonultak a Várba a miniszterelnök hivatalához, ahol az ott felállított kordont is szerették volna megbontani. A kerítés megbontása után a rendőrség könnygázzal fújta le a tüntetőket, köztük több kiskorút, és volt, akit közvetlen közelről, sőt, volt olyan fiatalkorú, akit gumibottal is többször megütöttek, majd többeket – köztük Tompos Márton országgyűlési képviselőt – a tömegből kirángatva a rendőrsorfal mögé vittek, ahol előállították őket, Tompost gyorskötözővel bilincselték meg.

A rendőrség összesen 5 embert állított elő, 8 ellen pedig azért tettek feljelentést, mert eltakarták az arcukat. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyomoz. A TASZ álláspontja szerint ugyanakkor a rendőrség indokolatlanul alkalmazott ilyen szintű erőszakot a tüntetőkkel szemben. 

Tompos Márton pénteken a Facebook-oldalán jelentette be, hogy feljelentést tesz a rendőri intézkedés miatt: azt írta, a volt MSZP-s képviselő, Bárándy Gergely segítségével teszi meg a feljelentést a rendőri túlkapás miatt, emellett azt üzente, hogy ha bárkinek jogi segítségre van szüksége a szerdai események után, az keresse meg őket. 

Korában egy másik, a szerdai tüntetésen előállított ember, Csőgör Péter is jelezte, hogy feljelentést tesz. Csőgört, aki korábban maga is rendőrként, gazdasági főnyomozóként szolgált, szintén berántották a rendőrsorfal mögé. Az rtl.hu-nak azt mondta, nyílt területről húzták vissza a lezárt területre, a földre fektették és hátrabilincselték a kezét. Miután bevitték a rendőrök, a ráfújt rengeteg könnygáz miatt alig kapott levegőt, kérésére kórházba vitték, de nem vizsgálták meg; reggel pedig közölték vele, hogy őrizetbe veszik.

A csütörtök délutánra kitűzött meghallgatásán az ügyész azt mondta, hogy semmilyen körülmény nem merült fel, ami alapján indokolt lenne, hogy hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítsák, így a gyanúsítotti kihallgatására sem került sor, és elengedték. A volt rendőrnyomozó viszont azt mondta, panaszt fog tenni a jogszerűtlen előállítás miatt, mert nem közölték vele az előállítás okát, és az nyolc óránál tovább csak akkor tarthatott volna, ha a nyolc órán belül közlik vele, hogy négy órára meghosszabbítják. Ennek elmaradása miatt jogellenes fogva tartásért feljelentést tesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk