Nemzeti építőanyag-kereskedéseket akar a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. február 25.

Belpol

Áfamentesen árulná a nagy cégektől szabott áron megvett építőanyagot a támogatott családoknak.

Szolgálni a magyar építésgazdaság fejlődését, elsőbbséget biztosítani a hazai építőanyagok felhasználásának – ez a célja a készítői szerint a Magyar építészetről szóló törvénynek, amelyről a HVG ír.

A lap birtokába került, társadalmi vitán még nem járt javaslat összevonná az épített környezet alakításáról, a településkép védelméről és a kulturális örökség védelméről szóló törvényt. Előkészítői úgy gondolták, regisztrációs kötelezettséget kell előírni az építőanyag-behozatalnál és -kivitelnél, „az export vonatkozásában az állam vételi és elővásárlási jogának meghatározása mellett”. Az érdekelt vállalatoknak a kivitel és behozatal előtt harminc nappal kellene regisztrálniuk, ha ezt elmulasztják, szankciókra, erőteljes hatósági fellépésre számíthatnak. A HVG szerint ez a kötelezettség azzal fenyeget, hogy a termelés akadozni fog, mert a megrendelők nem lehetnek biztosak benne, hogy időben eljutnak-e az exportra szánt szállítmányok a célállomásra.

Exportálni csak azokat a termékeket lehetne, amelyek esetében nincs importkitettsége Magyarországnak. Ha az építésgazdaságért felelős miniszter – most Lázár János – úgy találja, hogy az építőanyagok exportja „jelentős mértékben akadályozza, vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését”, az adott termékekre egyéves exporttilalmat rendelhet el.

Az export esetében vételi és elővásárlási jog illeti meg az államot bizonyos alapanyagokra, termékekre a jogszabály tervezete szerint. Ha az adott termék árát a kormány megszabja, akkor a gyártó annyiért köteles eladni neki.

A HVG ezzel kapcsolatban emlékeztet a kiegészítő bányajáradékról szóló rendelet február 21-i módosítására, amely az égetett agyag és kerámia építőanyagok gyártói számára, ha 3 milliárd fölötti a forgalmuk, 90 százalékos járadékfizetési kötelezettséget ír elő, mihelyt egy bizonyos – a lap szerint a mostani piacinál alacsonyabb – árszint fölött árulják a termékeiket. Magyarországon ez a rendelet az osztrák Wienerbergert, a szintén osztrák tulajdonú Zalakerámiát és a francia érdekeltségű Creatont érinti. A HVG szerint ezeknek a cégeknek a rendelet alapján veszteségesen kell termelniük.

A rendelet a jelek szerint a Magyar építészetről szóló törvénynek készítette elő a terepet.

Az állam a piaci ár alatt felvásárolt készletekre támaszkodva állami tulajdonú „Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket” indít, ezek országos hálózatként működnének. A tervezet szerint a magánszemélyek, babaváró támogatásban és CSOK-ban részesülő családok, és akik épületenergetikai korszerűsítést végeznek, vagy hátrányos helyzetűek, áfamentes áron jutnának hozzá az állami hálózatban árult építőanyagokhoz. A HVG úgy látja, ez azt jelenti, a kormány a teljes építőipari anyagellátást kézbe akarja venni. A tervezet ebben a formájában a lap szerint több jogszabályt is sért, a nemzetközi kereskedelmet védő uniós szerződést is.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.