Nemzeti kukaholding: tízmilliós tartozások, félmilliós fizetések

  • narancs.hu
  • 2018. november 28.

Belpol

Nem tudnak elszámolni.

Nagy gondok vannak az állami hulladékgazdálkodóval. A Zoom.hu járt utána, hogy miközben  legutóbb a kormány októberben a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből – vagyis az adófizetők pénzéből -, addig az NHKV már 2016 óta komoly pénzügyi problémákkal küzd és gazdálkodásával nem tud elszámolni.

Az utóbbi időben több baj is volt az államosított, rezsicsökkentett szemétszállítás körül: állandósultak a fizetési problémák. A cikk szerint az adóhivatal ennek ellenére is köztartozásmentes adózóként tartja nyilván a céget, sőt az Állami Számvőszék sem tartotta fontosnak ellenőrizni őket.

Pedig hivatalosan sem tudni, mi a helyzet az NHKV-nál: a május 31-ig kötelezően elkészítendő 2017-es eredménybeszámolóját ugyanis nem készítette el. Ahogy írják, számlázási rendszert nem tudták kialakítani mindmáig: a cég nem tudja megmondani, mennyi pénzt nem hajtott be és mekkora tartozása van a szemétszállítást ténylegesen végző önkormányzati cégek felé. "A hírek szerint a 120 milliárd forint körüli tavalyi árbevétel harmadával-negyedével, vagyis 30-40 milliárd forinttal kapcsolatban merültek fel elszámolási problémák" - írják.

Amit tudni lehet, hogy már  2016-ban hatalmas tartozásokat halmozott fela cég, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) beszámolója szerint az NHKV tavaly 14 ,1 milliárd forintot nem fizetett ki.

Az NHKV jelenleg épp vezérigazgató nélkül üzemel, mert az eddig a céget vezető Weingartner Balázs szeptemberben az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatósági államtitkára lett. A céget jelenleg Vásárhelyi Tibor Pál vezérigazgató-helyettes vezeti.

Míg elszámolásuk nincs, addig a cég a holnapjukon közzéteszi a munkavállalók juttatásait. A milliós tartozások ellenére úgy tűnik, hogy dolgozóik nem szűkölködnek: az egyszerű munkavállalókátlagfizetése az idei harmadik negyedévben 505 387 forint volt, amit kiegészített a havi 31 ezer forintos cafeteria juttatás.

Figyelmébe ajánljuk