Erősítik a magyar kormánylobbit Washingtonban

  • narancs.hu
  • 2018. november 28.

Belpol

Két és fél hónapra szerződtették, munkájáért 50 ezer dollárt, azaz mai árfolyamon számolva több mint 14 millió forintot kap.

Az Átlátszó hozta nyilvánosságra, hogy a magyar kormány új lobbistát fogadott fel Washingtonban. A Barnes & Thornburg ügyvédi iroda egyik emberét szerződtették arra a feladatra, hogy segítse Magyarország washingtoni követségének munkáját.

Az amerikai igazságügy-minisztérium adatbázisába feltöltött szerződéből derül ki, hogy a követséget támogató munkaerőt november 7-e óta alkalmazzák, 2,5 hónapra pedig 50 ezer dollárt, azaz mai árfolyamon számolva több mint 14 millió forintot kap.

Ahogy írják, szerződésről először a washingtoni Politico adott hírt, eszerint a feladatot egy bizonyos Craig S. Burkhardt kapta meg. A szerződés szerint a férfi "az amerikai kormányzati kapcsolatokban segíti majd a követséget a vallásszabadság és a bevándorlás kérdéseiben".

Burkhardt életrajza szerint ez menni is fog, tekintve, hogy életrajza szerint szakterületei közé tartozik a külföldi klienseknek végzett lobbizás. Különösképpen a Fehér Házzal való kapcsolattartás. A 2016-os választások során dolgozott a Trump-kampánynak is, és máig rendszeres kapcsolatot tart fent a Fehér Ház több emberével is. George W. Bush elnöksége idején a Fehér Ház technológiai ügyekér felelős jogásza volt.

A magyar kormány egyébként híres arról, hogy jócskán költ az amerikai lobbira: az Átlátszó emlékeztet arra, hogy a 2014-ben felfogadott Connie Mack - egykori floridai republikánus képviselő - négy évig doglozhatott lobbistaként egy "washongtoni mértékkel is magas" ötmillió dolláros szerződéssel. A szerzők információi szerint az ő szerződése járt le szeptemberben, és ezt nem hosszabbították meg.

Tavaly a chicagói, a Los Angeles-i és washingtoni külképviseletek pedig Donald Trump izraeli kampánytanácsadóit fogadták fel hat hónapra, összesen 12 millió forintért.

Figyelmébe ajánljuk