NER-közeli alakokat is megfigyelt az állam a Pegasusszal

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

A titkosszolgálatok leginkább azon aggódtak, hogy így a kormánypárti "erős emberekről" is szivároghattak ki érzékeny infók.

"Fideszes gazdasági potentátokat is megfigyeltek a Pegasusszal, a titkosszolgálatoknál ezért a botrány kirobbanása után leginkább amiatt fájt a vezetők feje, hogy kormánypárti “erős emberekről” is kerülhettek ki külföldre érzékeny információk" - számol be a hvg.hu.

A lap két, független forrásra hivatkozva írja, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal éléről tavaly ősszel távozott Kiss Zoltánt és a szervezet jelenlegi főigazgatóját, Bárdos Szabolcsot is megbeszélésre hívták a Belügyminisztériumba, amikor a hazai és a nemzetközi sajtóban kirobbant a Pegasus-ügy. Információik szerint az aggodalom azért volt nagy, mert a Pegasusszal nemcsak ellenzékinek tartott vagy kormánykritikus figurákat, hanem a Fidesz és a NER gazdasági holdudvarához tartozó szereplőket is megfigyeltek.

A botrány kirobbanásakor pedig attól lehetett tartani, hogy a NER-közeli megfigyeltekről is külföldre kerülhettek érzékeny információk. A laphoz eljutott információk szerint ezért most az Alkotmányvédelmi Hivatalon belül vizsgálják, kik állhattak a kiszivárogtatások mögött.

A lap forrásai szerint az izraeli NSO-tól a Pegasus kémszoftvert a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vásárolta meg, a beszerzést pedig a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is jóváhagyta. (Ebben a testületben az ellenzék is képviselteti magát.)

Az biztos, hogy az, hogyaa Pegasust alkalmazó országok nemzetbiztonsági érdekeit sérti, hogy a kémszoftverrel szerzett adatok (de akárcsak a telefonszámok) külföldre kerültek. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Pegasus-ügyben egyébként július 22-én rendelte el, a vizsgálat azonban nem zajlik túl gyorsan.

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke szeptember 20-ára hívott össze újra ülést az ügyben, miután júliusban azt a fideszesek bojkottálták. Erre Pintér Sándort, Szijjártó Pétert, Benkő Tibort és Varga Juditot is meghívta.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk