Olvasói feljelentésre leszedték a Meseország mindenkié című könyvet egy könyvtár polcáról

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

A dunakanyari település polgármestere úgy vélte, a törvény szerint cselekedett.

Nem nevezik meg a települést, de a Vác online büszkén számol be róla, hogy levetették egy környékbeli könyvtár polcáról a Meseország mindenkié című könyvet. 

Az egészen szürreális, hatalmas betűkkel "ELÉRTE A DUNAKANYART: LMBTQ PROPAGANDA EGY KÖNYVTÁR GYERMEKPOLCÁN" címmel nyitó beszámolóban megkérdezték a polgármestert, aki az ügyről ("könyvtári skandalum") azt nyilatkozta: 

"örülök annak, hogy olvasóink éles szemmel észrevették a könyvet és feljelentést tettek a Kormányhivatalnál. Onnan kaptam magam is az észrevételt, természetesen a törvényeket mindenkinek be kell tartani, mi is betartjuk. Így ilyen tartalmú könyv a törvény erejénél fogva nem kerülhet ki.”

Az persze jó kérdés, milyen törvényre gondolt, hiszen olyan törvény nincs Magyarországon, ami iskola közelében levő könyvtári szabadpolcokra vonatkozna.

A polgármester elmondása szerint amint értesült az esetről átsétált a könyvtárba, és megbeszélte a könyvtárossal, hogy mivel a könyvtár az iskola közelében van, így törvény is tiltja, hogy az ilyen típusú, LMBTQ-, szerinte káros tartalmú könyvek szabadpolcon lehessenek. A könyvet így leszedték a polcról.

A kötet egyébként könyvtár gyermekrészlegében, egy „Nem tudod, hogyan mondd el? Segítünk!” feliratú polcon volt kitéve, aho többek között mentálhigiénés témájú felvilágosító könyvek voltak, amelyek segítenek az olyan témák feldolgozásában, mint a súlyos betegségek, családi tragédiák vagy éppen a serdülőkori problémák. A cikk hozzáteszi: "ezekkel természetesen nincs is probléma, a polgármesteri látogatás után kinn is maradtak".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk