Ismét összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot Pegasus-ügyben

Belpol

Pintér Sándort, Szijjártó Pétert, Benkő Tibort és Varga Juditot is meghívja a nemzetbiztonsági bizottság szeptember 20-i ülésére Stummer János, a bizottság elnöke.

„Ahogy már júliusban, a Pegasus-ügy kirobbanása után nem sokkal jeleztem, a parlament őszi ülésszaka kezdetének legelejére összehívom a nemzetbiztonsági bizottságot. Érthetetlen módon még nem kaptuk hivatalos értesítést az őszi ülésszak kezdetéről, de a folyosói pletykák szerint ez várhatóan szeptember 20-án lesz, ezért én ezen a napon reggel 8 órára hívom össze a nemzetbiztonsági bizottság következő rendes ülését, amelyre négy, az ügyben érintett minisztert is meghívok” – mondta a Narancs.hu-nak Stummer János.

A jobbikos politkus elmondta, hogy a szeptember 20-i bizottsági ülésre meghívja Benkő Tibor honvédelmi minisztert, aki a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH) felügyeli, Szijjártó Péter külügyminisztert, aki az Információs Hivatalon (IH) keresztül a külföldi hírszerzésért felel. Várja a bizottság ülésére Pintér Sándor belügyminisztert, aki az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemező Központ (TIBEK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat működéséért felel. Meghívja továbbá Varga Judit igazságügy-minisztert, aki a megfigyeléseket engedélyezi - még ha ezt a feladatot ki is adta egyik államtitkárának.

„Évente egy olyan ülést kell tartania a nemzetbiztonsági bizottságnak, amelyen a titkosszolgálatokért felelős miniszterek beszámolnak a végzett munkáról és kérdéseket lehet feltenni neki. Ezt az ülést szeptember 20-ra hívom össze” – ismertette portálunkkal Stummer János. Hozzátette,

a megjelenés Benkőnek, Szijjártónak és Pintérnek törvényi kötelezettsége,

Varga Judit pedig belátása szerint dönthet. „Nincs különösebb illúzióm, miként áll majd a kérdéshez az igazságügy-miniszter” –jegyezte meg.

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke kifejtette, „benne van a pakliban egy újabb bojkott a kormánypárti bizottsági tagok részéről”. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a júliusi helyzettel szemben, amikor a testület fideszes tagjai távollétükkel akadályozták meg a bizottság ülését, most megkezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, ezért Stummer szerint a három, titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek meg kell jelennie a testület előtt. Ezért nagy részben a Fidesz bizottsági képviselőin múlik majd a határozatképesség biztosítása. Ez pedig súlyos politikai felelősség – húzta alá Stummer. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő áprilisi országgyűlési választásig hátralévő hat hónapban nem lehet szabotálni a nemzetbiztonsági bizottsági üléseket, így mindenképpen szó esik majd a Pegasus-ügyről. A Jobbik politikusa kitért arra is, hogy csak ebben az évben három ülése mindenképpen lesz a grémiumnak.

Ellenzéki bírálat az ellenzéknek

„A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki képviselői súlyos hibát követtek el a nyár közepe óta, hogy engedték elülni ezt a roppant fontos ügyet, és nem tematizálták, pedig mindannyiunk bőrére megy ez a játék” – mondta a Narancs.hu-nak Gulyás József, a bizottság egykori SZDSZ-es tagja. Nincs ugyanis információ arról, hogy az eltelt közel két hónapban a testület ellenzéki tagjai megkeresték volna a szolgálatok főigazgatóit, hogy kérdéseket tegyenek fel nekik. „A politikusoktól csak politikus válasz várható, főként a bizottsági ülésen. De négyszemközti beszélgetések a szakmai irányítókkal, a szolgálatok főigazgatóival, sokkal konkrétabb és mélyrehatóbb lenne. Több információt lehetne megtudni. Ám ilyen találkozók nem voltak, mert ha lettek volna, tudnánk róla” – hangsúlyozta Gulyás József, aki szerint az ügy ébren tartása és felgöngyölítése érdekében az újságírók sokkal többet tettek a politikusoknál.

A megfigyelési botrány legfrissebb fejleményével, azzal, hogy mint kiderült, Páva Zoltán volt MSZP-s képviselőt, az ezalenyeg.hu című ellenzéki portál tulajdonosát is lehallgatták, ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

A Pegasus-botránnyal kapcsolatos cikkeinket pedig itt gyűjtöttük össze.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk