New York Times: Kétszer annyit fizet Magyarország a kínai vakcináért adagonként, mint a Pfizerért

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Belpol

Ezzel a  kínai a jelenlegi legdrágább vakcinák közt van.

A New York Times arról ír, hogy a magyar kormány jóval többet fizetett a kínai Sinopharm vakcinákért, mint amennyibe a nyugati vakcinák kerülnek az EU-nak.

Miután Gulyás Gergely tegnap a Facebook-oldalán közzétette a befotózott  orosz- és a kínai vakcinaszerződéseket, kiderült, hogy hogy az orosz vakcinából két oltás 17 euróba, a kínai vakcinából ugyanez 63 euróba kerül.  Forintban nézve tehát a Szputnyik V-vel körülbelül 6200-ba kerül az oltás, a Sinopharm-vakcinával pedig 23 ezer forintba, teszi hozzá a 24.hu.

A kormányzat arról nem közölt pontos adatokat, hogy ezek az árak hogyan viszonyulnak az EU-val közösen beszerzett nyugati vakcinákhoz.

A New York Times azonban konkrétan leírta, hogy melyik nyugati vakcinát milyen egységáron veszi az EU. Eszerint egy Pfizer adagért 15,5 eurót fizetett az unió, az AstraZenecát pedig 2,15 euróért veszik. Tehát mindegyik valóban sokkal olcsóbb a magyar kormány által berendelt kínai vakcinánál.

A 24.hu hozzáteszi, hogy kínai vakcinaszerződésben további érdekesség, hogy nem egyenesen Kínából, hanem egy Danubia Pharma nevű magyar cég közbeiktatásával vásárolt a kormány.

 

Figyelmébe ajánljuk