Több tízezer diákot fenyeget lemorzsolódás Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Belpol

Nógrád megyében a legrosszabb a helyzet az adatok szerint.

Tizenkétezer diák közül majdnem kétezret veszélyeztet lemorzsolódás Nógrád megyében - írja az Eduline  az Oktatási Hivatal legfrissebb, a 2019/2020-as tanév második félévére vonatkozó adataiból. Kiemelik, hogy országosan diákok tízezreit fenyegeti a korai iskolaelhagyás, nagy különbségek vannak azonban megyénként és iskolatípusonként is.

Nógrád a legrosszabb eredményű megye, derül ki az adatokból. Ezt követi a korábbi évekhez hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Borsodban hatezer diákot (a tanulók 11,74 százalékát), Szabolcsban pedig közel ötezer diákot (a tanulók 10,9 százalékát) fenyeget korai iskolaelhagyás.

Sokkal jobb a helyzet azonban Budapesten (3,57 százalék), Győr-Moson-Sopron megyében (4,41 százalék) és Csongrád-Csanád megyében (5,12 százalék).

Az iskolatípusokat nézve az általános iskolásokat éri a legnagyobb veszély: Nógrádban például minden ötödik általános iskolás lemorzsolódhat. Tehát míg itt a korai iskolaelhagyás miatti veszélynek a gyerekek több, mint 20 százaléka van kitéve, addig a budapesti általános iskolások mindössze csak 4,11 százaléka.

Kiemelik, hogy a szakképző iskolákban még ennél is aggasztóbban az adatok, ezekben ugyanis minden megyében 10 százalék felett van azoknak a gyerekeknek a száma, akik idő előtt elhagyhatják a tanulmányaikat.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.