Több tízezer diákot fenyeget lemorzsolódás Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Belpol

Nógrád megyében a legrosszabb a helyzet az adatok szerint.

Tizenkétezer diák közül majdnem kétezret veszélyeztet lemorzsolódás Nógrád megyében - írja az Eduline  az Oktatási Hivatal legfrissebb, a 2019/2020-as tanév második félévére vonatkozó adataiból. Kiemelik, hogy országosan diákok tízezreit fenyegeti a korai iskolaelhagyás, nagy különbségek vannak azonban megyénként és iskolatípusonként is.

Nógrád a legrosszabb eredményű megye, derül ki az adatokból. Ezt követi a korábbi évekhez hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Borsodban hatezer diákot (a tanulók 11,74 százalékát), Szabolcsban pedig közel ötezer diákot (a tanulók 10,9 százalékát) fenyeget korai iskolaelhagyás.

Sokkal jobb a helyzet azonban Budapesten (3,57 százalék), Győr-Moson-Sopron megyében (4,41 százalék) és Csongrád-Csanád megyében (5,12 százalék).

Az iskolatípusokat nézve az általános iskolásokat éri a legnagyobb veszély: Nógrádban például minden ötödik általános iskolás lemorzsolódhat. Tehát míg itt a korai iskolaelhagyás miatti veszélynek a gyerekek több, mint 20 százaléka van kitéve, addig a budapesti általános iskolások mindössze csak 4,11 százaléka.

Kiemelik, hogy a szakképző iskolákban még ennél is aggasztóbban az adatok, ezekben ugyanis minden megyében 10 százalék felett van azoknak a gyerekeknek a száma, akik idő előtt elhagyhatják a tanulmányaikat.

Figyelmébe ajánljuk