Nizzába és festői szicíliai városkába szervezett utakat a XVI. kerületi önkormányzat

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Belpol

A francia Riviérára Kovács Péter fideszes polgármester és helyettesei is elutaztak. A tanulmányutakat elvileg a kerületi oktatási intézmények vezetőinek szervezik.

Minden évben külföldi tanulmányutat szervez a XVI. kerületi önkormányzat elsősorban a kerület oktatási intézményeinek vezetőinek, miközben tíz éve nem fenntartója az iskoláknak.Az utak többségénél turistaközpontokba látogattak a résztvevők. A legutóbbi, Nizzába, a francia Riviérára szervezett úton ott volt Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere és helyettesei, valamint fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is. A tanulmányutakról egyáltalán nem készültek beszámolók, nem tudni, mik voltak a hivatalos programok, és a szervező utazási irodák kiválasztásának körülményeit is titkolja a kerület – írja a 24.hu.

Kovács Péter a lappal azt közölte, minden évben tartanak tanulmányutat, ez több mint húszéves tradíció a XVI. kerületben. A polgármester viszont nem válaszolt az újság érdemi kérdéseire, így például arra sem, hogy az egyes utakon mi volt a hivatalos program, milyen rendezvényekre, intézményekbe látogatott el a delegáció. Annyit derült ki mindössze a válaszából, hogy az utakról nem készül írásos beszámoló, mert "már nem élünk a szocializmusban".

A cikk szerint

  • 2018-ban a szicíliai Castellammare del Golfo nevű festői kisvárosban járt a 40 fős delegáció, az út költsége közel 6 millió forint volt;
  • 2019-ben már több mint 8 millió forintért utazott egy 39 tagú önkormányzati delegáció Barcelonába, ahol négy napot töltöttek. Itt állítólag a spanyol oktatási rendszert tanulmányozták, de volt, aki megnézte az FC Barcelona múzeumát.
  • 2020-ban elmaradt az önkormányzati út a koronavírus-járvány miatt.
  • 2021-ben Szentpétervárra látogatott a XVI. kerület 34 fős delegációja, ahol öt napot töltöttek. A számla ezúttal már meghaladta a 14 millió forintot, vagyis fejenként naponta több mint 83 ezer forintba került az önkormányzatnak.
  • 2022-ben Portóban zajlott a szokásos önkormányzati út, amelyen 37-en vettek részt összesen több mint 10 millió forintért.
  • Idén Nizzába, a francia Riviérára látogatott az önkormányzat, jövőre pedig Skóciába terveznek utat. 

Kovács Péter az utakkal kapcsolatban olyan alapvető kérdésekre nem válaszolt, hogy mi volt a tanulmányutak hivatalos programja, milyen intézményeket látogattak meg. De arra sem felelt, hogy miként választották ki az utazási irodákat, kértek-e be ellenajánlatokat. A polgármester azt közölte, hogy a tanulmányútra elköltött összeg az önkormányzat költségvetési főösszegének 0,03 százaléka.

(Címlapképünkön Kovács Péter polgármester. Forrás: Kovács Péter Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.