Nizzába és festői szicíliai városkába szervezett utakat a XVI. kerületi önkormányzat

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Belpol

A francia Riviérára Kovács Péter fideszes polgármester és helyettesei is elutaztak. A tanulmányutakat elvileg a kerületi oktatási intézmények vezetőinek szervezik.

Minden évben külföldi tanulmányutat szervez a XVI. kerületi önkormányzat elsősorban a kerület oktatási intézményeinek vezetőinek, miközben tíz éve nem fenntartója az iskoláknak.Az utak többségénél turistaközpontokba látogattak a résztvevők. A legutóbbi, Nizzába, a francia Riviérára szervezett úton ott volt Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere és helyettesei, valamint fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is. A tanulmányutakról egyáltalán nem készültek beszámolók, nem tudni, mik voltak a hivatalos programok, és a szervező utazási irodák kiválasztásának körülményeit is titkolja a kerület – írja a 24.hu.

Kovács Péter a lappal azt közölte, minden évben tartanak tanulmányutat, ez több mint húszéves tradíció a XVI. kerületben. A polgármester viszont nem válaszolt az újság érdemi kérdéseire, így például arra sem, hogy az egyes utakon mi volt a hivatalos program, milyen rendezvényekre, intézményekbe látogatott el a delegáció. Annyit derült ki mindössze a válaszából, hogy az utakról nem készül írásos beszámoló, mert "már nem élünk a szocializmusban".

A cikk szerint

  • 2018-ban a szicíliai Castellammare del Golfo nevű festői kisvárosban járt a 40 fős delegáció, az út költsége közel 6 millió forint volt;
  • 2019-ben már több mint 8 millió forintért utazott egy 39 tagú önkormányzati delegáció Barcelonába, ahol négy napot töltöttek. Itt állítólag a spanyol oktatási rendszert tanulmányozták, de volt, aki megnézte az FC Barcelona múzeumát.
  • 2020-ban elmaradt az önkormányzati út a koronavírus-járvány miatt.
  • 2021-ben Szentpétervárra látogatott a XVI. kerület 34 fős delegációja, ahol öt napot töltöttek. A számla ezúttal már meghaladta a 14 millió forintot, vagyis fejenként naponta több mint 83 ezer forintba került az önkormányzatnak.
  • 2022-ben Portóban zajlott a szokásos önkormányzati út, amelyen 37-en vettek részt összesen több mint 10 millió forintért.
  • Idén Nizzába, a francia Riviérára látogatott az önkormányzat, jövőre pedig Skóciába terveznek utat. 

Kovács Péter az utakkal kapcsolatban olyan alapvető kérdésekre nem válaszolt, hogy mi volt a tanulmányutak hivatalos programja, milyen intézményeket látogattak meg. De arra sem felelt, hogy miként választották ki az utazási irodákat, kértek-e be ellenajánlatokat. A polgármester azt közölte, hogy a tanulmányútra elköltött összeg az önkormányzat költségvetési főösszegének 0,03 százaléka.

(Címlapképünkön Kovács Péter polgármester. Forrás: Kovács Péter Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk