Kegyelmet kapott Budaházy György Novák Katalintól

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Belpol

A köztársasági elnök szerint a pápalátogatás különleges alkalom, ezért adott kegyelmet a Hunnia-per elítéltjeinek. 

„A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő  kegyelmezési jogkörével éljen.  Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet. A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött” – írja közleményében a Sándor Palota. 

Ez azt jelenti, hogy a Hunnia-perben jogerősen 6 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György és a többi vádlott-társa is szabadul a börtönből.

Március végén számoltunk be róla, hogy a bíróság másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését. Ebbe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része. Ezenkívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. 

A perrel részletesen foglalkozott a Magyar Narancs. A vád szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet állt 2007 és 2009 között az akkori szocialista-szabad demokrata kormányhoz köthető személyek elleni erőszakos cselekmények mögött. Eszerint az egyik vádlott Budaházy utasítására követte el a Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő családi háza elleni lőfegyveres támadást. Az ő utasítására dobtak Molotov-koktélt 2007 végén Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter házára is.

Budaházyt 2012-ben tartóztatták le kétrendbeli terrorcselekmény elkövetésének és kétrendbeli emberölés előkészületének gyanújával. A Budaházy/Hunnia-per 17 vádlott ellen indult. 

December közepén Budaházy-ügyben érintettek kegyelmi kérelemmel fordultak Novák Katalinhoz. „Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” – indokolt akkor az államfő.

Már akkor sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb Budaházy Györgyre is kegyelem vár, melyet Novák Katalin most a pápalátogatásra hivatkozva ítélt oda a per vádlottjainak. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.