Budaházy kegyelmi ügye megosztja a Fidesz-tábort

  • narancs.hu
  • 2023. május 17.

Belpol

A megkérdezett kormánypárti szavazók 50 százaléka nem értett egyet az államfővel, csak 41 százalékuk helyeselte Novák döntését.

Azt, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adhat elítélteknek, elfogadják az emberek, ám az, hogy Novák Katalin döntése nyomán visszanyerte szabadságát Budaházy György, megosztja még a Fidesz szimpatizánsait is – írja a Népszava a Publicus felmérésének eredményét ismertetve. 

A Publicus által megkérdezett emberek háromnegyede hallotta, hogy a pápalátogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott Budaházynak. Ezt a határozatot a válaszadók ötöde tartotta jónak, míg majdnem kétharmad azoknak az aránya, akik helytelennek tartják a döntést.

Ugyanez a kérdés a kormánypárti szimpatizánsok körében is érdekes válaszokat eredményezett. Ötven százalék nem tartotta jó döntésnek, hogy Budaházy kegyelmet kapott, és egyértelműen csak 41 százalék helyeselte a döntést.

Az ellenzéki szavazók öt, a bizonytalanoknak csak nyolc százaléka értett egyet az elítélt szabadon engedésével.

A megkérdezettek fele úgy gondolta, Budaházyt jogosan ítélték el, és csak egyötöd látta úgy, hogy politikai okokból került börtönbe. 

 

A cikk emlékeztet, Novák Katalin Budaházy ügye előtt is élt már a kegyelem lehetőségével, és gyakrabban, mint elődei: míg ők száz kérvényből általában kettőt hagytak jóvá, az első nő ezen a poszton a kérelmezők 5,67 százalékának adott kegyelmet, ami az utóbbi huszonöt év legmagasabb aránya.

A Népszava által megszólaltatott elemző szerint Novák Katalin döntése a szélsőjobboldalnak, a Mi Hazánk szavazóinak és a Fidesz radikálisainak szóló gesztus. Bárándy Péter ügyvéd, korábbi igazságügyi miniszter azt mondta, ő biztosan nem terjesztette volna fel kegyelemre Budaházyt és ügyének többi vádlottját, mert rendkívül erőszakos cselekmény miatt ítélték el őket.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk