Elnöki kegyelem a Budaházy-ügy hét vádlottjának

A végjáték előjátéka

Belpol

Az ún. Budaházy- (vagy Hunnia-) ügy vádlottjai közül hétnek eljárási kegyelmet adott Novák Katalin államfő december végén, arra hivatkozva, hogy a perben 13 év után sem született jogerős ítélet. Maga az eljárás mára politikai tehertétel a szélsőjobb irányába elmozdult Fidesznek.

December közepén kapta meg a köztársasági elnök a Budaházy-ügyben érintettek kegyelmi kérelmeit. A 17 személlyel szemben zajló büntetőeljárás 13 év múltán sem jutott el a jogerős ítéletig, de még az először 2016-ban megszületett elsőfokú ítélet óta is több mint 6 év telt el. „Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” – indokolt az államfő.

Novák Katalin neveket nem említett, de az biztosra vehető, hogy Budaházy György nincs közöttük, mivel a tavaly márciusban megismételt első fokú eljárásban is ő kapta a legsúlyosabb büntetést (17 év fegyház). Mindazonáltal az államfő szavai arra utalnak, hogy Budaházy és a súlyosabb büntetéssel sújtott társai (akiknél az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított) szintén reménykedhetnek: Novák az ő esetükben megvárja a másodfokú eljárás végét, s azután dönt a kegyelmi kérvényükről.

Az államfő szerint a Budaházy-ügy rámutat arra, hogy a bírósági eljárások észszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az embe­rek igazságérzetét. Mint fogalmazott: „Felhívom a jogalkotó és a jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében.”

Dobtak, lőttek, vertek

Budaházy a 13 éve zajló büntetőügy során eddig összesen három évet és két hónapot volt letartóztatásban, de – mint december végén a Mandinernek adott interjújában mondta – „a sok házi őrizet is átszámolva kitesz még egy fél év fegyházat”. Novák Katalin néhány nappal azelőtti kegyelmi döntése nem lepte meg, de jobban örült volna, ha együtt kezelik az összes vádlottat. „Ez egy alkalmas pillanat lett volna az egész ügy lezárására. Ezzel együtt kétségtelenül előremutatónak tartom a köztársasági elnök döntését, aki nem zárkózott el attól, hogy a többiek esetében is megvizsgálja a kérdést. (…) Továbbra is fenntartom, hogy törvényesen engem nem lehet elítélni, mert amellett, hogy nem törvényesek a bizonyítékok, egyértelműen cáfolhatók is.”

A vád szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet állt 2007 és 2009 között az akkori szocialista-szabad demokrata kormányhoz köthető személyek elleni erőszakos cselekmények mögött. Eszerint az egyik vádlott Budaházy utasítására követte el a Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő családi háza elleni lőfegyveres támadást. Az ő utasítására dobtak Molotov-koktélt 2007 végén Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter házára is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk