Elnöki kegyelem a Budaházy-ügy hét vádlottjának

A végjáték előjátéka

Belpol

Az ún. Budaházy- (vagy Hunnia-) ügy vádlottjai közül hétnek eljárási kegyelmet adott Novák Katalin államfő december végén, arra hivatkozva, hogy a perben 13 év után sem született jogerős ítélet. Maga az eljárás mára politikai tehertétel a szélsőjobb irányába elmozdult Fidesznek.

December közepén kapta meg a köztársasági elnök a Budaházy-ügyben érintettek kegyelmi kérelmeit. A 17 személlyel szemben zajló büntetőeljárás 13 év múltán sem jutott el a jogerős ítéletig, de még az először 2016-ban megszületett elsőfokú ítélet óta is több mint 6 év telt el. „Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” – indokolt az államfő.

Novák Katalin neveket nem említett, de az biztosra vehető, hogy Budaházy György nincs közöttük, mivel a tavaly márciusban megismételt első fokú eljárásban is ő kapta a legsúlyosabb büntetést (17 év fegyház). Mindazonáltal az államfő szavai arra utalnak, hogy Budaházy és a súlyosabb büntetéssel sújtott társai (akiknél az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított) szintén reménykedhetnek: Novák az ő esetükben megvárja a másodfokú eljárás végét, s azután dönt a kegyelmi kérvényükről.

Az államfő szerint a Budaházy-ügy rámutat arra, hogy a bírósági eljárások észszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az embe­rek igazságérzetét. Mint fogalmazott: „Felhívom a jogalkotó és a jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében.”

Dobtak, lőttek, vertek

Budaházy a 13 éve zajló büntetőügy során eddig összesen három évet és két hónapot volt letartóztatásban, de – mint december végén a Mandinernek adott interjújában mondta – „a sok házi őrizet is átszámolva kitesz még egy fél év fegyházat”. Novák Katalin néhány nappal azelőtti kegyelmi döntése nem lepte meg, de jobban örült volna, ha együtt kezelik az összes vádlottat. „Ez egy alkalmas pillanat lett volna az egész ügy lezárására. Ezzel együtt kétségtelenül előremutatónak tartom a köztársasági elnök döntését, aki nem zárkózott el attól, hogy a többiek esetében is megvizsgálja a kérdést. (…) Továbbra is fenntartom, hogy törvényesen engem nem lehet elítélni, mert amellett, hogy nem törvényesek a bizonyítékok, egyértelműen cáfolhatók is.”

A vád szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet állt 2007 és 2009 között az akkori szocialista-szabad demokrata kormányhoz köthető személyek elleni erőszakos cselekmények mögött. Eszerint az egyik vádlott Budaházy utasítására követte el a Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő családi háza elleni lőfegyveres támadást. Az ő utasítására dobtak Molotov-koktélt 2007 végén Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter házára is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.