Novák Katalin szerint hazánk a példa arra, hogy megfordíthatók a negatív demográfiai trendek

  • narancs.hu
  • 2020. január 11.

Belpol

Mondjuk, a számok egyelőre nem ezt mutatják. De kit érdekelnek az adatok?

Európában különösen ritkaságszámba megy a házasságkötések számának növekedése, Magyarország példa lehet arra, hogy a negatív demográfiai trendek megfordíthatók és képesek vagyunk belső erőforrásainkra támaszkodva biztosítani a jövőnket – nyilatkozta Novák Katalin a Magyar Nemzetnek.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár figyelmét valahogy elkerülhették az adatok. A KSH tavaly év végi legfrissebb demográfiai számai, melyek egyebek mellett a 2019 októberéig megszületett gyerekek számát mutatja, valahogy köszönő viszonyban sincs Novák Katalin Fidesz-propaganda dumájával. Ez a statisztika volt az utolsó, amelyben még, ha úgy tetszik, nem szerepelnek a családvédelmi akcióterv bemutatása után fogant gyerekek.

Eszerint bár a párok tömegesen házasodnak, mióta az állam pénzt ad érte. Utoljára 1990-ben kötöttek több házasságot az év első tíz hónapjában, mint 2019-ben. Így eszerint 2010 óta másfélszeresére nőtt a házasságkötések éves száma.

A gyerekvállalási kedv viszont nem nőtt egyelőre, sőt, 2019 első tíz hónapjában még az előző évekhez képest is kevesebb gyerek született.

Csökkent a teljes termékenységi arányszám.

És mivel mindeközben egyre többen halnak meg, a természetes fogyás 2018-ban az elmúlt hetven év harmadik legrosszabb számát mutatta. De 2019 első tíz hónapjának adatai szerint nagy az esély arra, hogy 2019 akár még ennél is rosszabb lesz számszerűen.

Ehhez képest a kormányközeli napilap interjújában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár másról sem szól, mint hogy a családvédelmi akcióterv a 2019-es év egyik legnagyobb hozadéka volt.

Olyan lehetőségek nyíltak meg a magyar fiatalok előtt, amelyre nemcsak Magyarországon nem volt korábban példa, de nemzetközileg is ritkaság. Az egész családvédelmi akciótervre igaz, hogy sokan érdeklődnek iránta, július óta már százezer családnak tudtunk segíteni valamilyen támogatással. Tény, hogy a babaváró támogatás a legnépszerűbb, hiszen ez egy soha nem látott lehetőség: akik családalapítás előtt állnak, kaphatnak tízmillió forintot és ezt bármire fordíthatják, ők rendelkeznek felette. Még ha a végén esetleg ennek egy részét vissza is kell fizetniük, akkor is megnő a mozgásterük, esélyt kapnak az önálló életkezdésre, a szülőktől való anyagi függetlenedésre. A babaváró támogatás terhet vesz le a fiatalok válláról, nem kell évekig takarékoskodniuk, mielőtt megkezdenék közös életüket – hangoztatta Novák Katalin.

Figyelmébe ajánljuk