Nyílt levélben kér segítséget a mozgáskorlátozottak egyesülete a kormánytól

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Belpol

A családi kasszában és az intézmények költségvetésében sincs fedezet a következő hónapok megemelkedett számláinak kifizetésére - írja a MEOSZ.

Magyarországon közel hatszázezer ember él valamilyen fogyatékossággal, ezen belül a legnagyobb csoport a mozgáskorlátozottak közössége.  A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) nyílt levélben azt kéri a kormánytól, hozzon azzonnali intézkedéseket a mozgáskorlátozottak családjai és az őket ellátó intézmények védelme érdekében.

A MEOSZ arra szólította fel a kormányt, hogy hatszázezer fogyatékos ember és családja létbiztonsága, az intézmények fennmaradása és a munkavállalók munkahelyeinek megvédése érdekében, a több mint nyolcszázezer család szociális biztonságát érintő égető kérdésben vizsgálja felül a költségvetést és csoportosítson át forrásokat.

Mint írták, Magyarországon nincs fogyatékosságügyi szakpolitika, és ennek hiányában teljesen reménytelen a fogyatékos emberek és családjaik érdemi, emberi jogi alapon történő felzárkóztatása. Valós és érdemi intézkedések hiányában az évről évre nehezebb helyzetben lévő családok a saját „vérük”, áldozatuk árán vannak még talpon.

A fogyatékos emberek az elmaradó intézkedések miatt szociális szempontból jelentős lemaradásban, elszegényedésben élnek. Nincsenek tartalékaik, napról napra, hónapról hónapra élnek a folyamatos lemondás és hiány állapotában - vázolja a közlemény.

Az őket ellátó intézmények (köznevelési, egészségügyi intézmények, szociális alap- és szakellátás) is jelentős nehézségekbe ütköznek. Az ellátások mennyisége a MEOSZ szerint nincs arányban a szükséglet nagyságával.

A családok és az őket „ellátó” intézményi struktúra minden szempontból „kivéreztetett” állapotban jutottak el a mostani válsághoz - állítja a Szövetség.

Az elektromos áram és a gáz áremelkedése mind a családokat, mind az intézményeket elérte, ráadásul egy eleve válságos helyzetben. Sem a családok, sem az intézmények nem fogják már ezt a telet sem kibírni a MEOSZ szerint, mert a családi kasszában és az intézmények költségvetésében sincs fedezet a következő hónapok megemelkedett számláinak kifizetésére.

Ezért azt kérik, hogy a magyar kormány hozzon azonnali intézkedést és rendelje el ezen családok és intézmények védelmét.

A nyílt levélben ezek után javaslatokkat fogalmaznak meg, végezetül kitérnek arra, hogy a döntésekhez szükséges költségvetési forrásokat az elmúlt évtizedekben már „megspórolta” a magyar állam rajtuk. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk