Győzelmet hirdetett erdőügyben az ellenzék

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Belpol

Egy miniszteri utasítás természetvédelmi területen megtiltotta a tarvágást. Az LMP és a Párbeszád szerint a kormány meghátrált.

Közleményben üdvözölték ellenzéki pártok az agrárminiszter keddi utasítását, amelynek értelmében az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása. Az LMP azt írta, "megvédtük a védett erdőket", míg a Párbeszéd értékelése szerint meghátrált a kormány. A főpolgármester a józan ész irányába tett lépésnek nevezte a fakivágás rendeletének módosítását.

Az LMP keddi közleményében kiemelte: a tiltakozások célt értek, "megakadályoztuk az őrületet, és megvédtük az erdőket." Hozzátették: a kormány friss utasításában - "a korábbi döntésével szembemenve" - mégis betiltotta a tarvágást természetvédelmi és Natura2000-es területeken.

Azonban az LMP szerint a kormány magától kivágta volna a védett erdőket, ezért azokat a Fidesztől kell megvédeni a következő években is. Azt is megjegyezték: a korábbinál sokkal többet kellene tenni az erdők védelméért, ha érdemben lassítani akarjuk a klímaváltozást.

Ezért az LMP addig nem nyugszik, ameddig vissza nem vonja a kormány az eredeti rendeletet. Mindennél erősebb garanciákat akarnak, ezért mind a korábban bejelentett országgyűlési határozati javaslatot, mind az alkotmánybírósági beadványt továbbviszik - írták.

Jelezték: küzdeni fognak azért, hogy a tilalom a magánkézben levő erdőkre is vonatkozzon, a védett erdők területe növekedjen és a tarvágások száma is csökkenjen.

A Párbeszéd közleményében Szabó Rebeka társelnök hangsúlyozta: a civilek és ellenzéki pártok tiltakozása ráébresztette a kormányt, hogy milyen hatalmas a közfelháborodás a nemrég megjelent "erdőgyilkos" kormányrendelet miatt.

Hozzátette: a miniszteri utasítás nem írja felül a kormányrendeletet, ezért a Párbeszéd annak hatályon kívül helyezését követeli.

Megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy továbbra is lehetséges lesz "letermelni az állami erdőket" az idei fűtési szezon igényeinek kielégítésére, hiszen az idén kivágott fa a magas víztartalma miatt legkorábban egy év múlva lenne felhasználható, vagyis a mostani energiakrízisben semmilyen szerephez nem juthat.

A Párbeszéd szerint a "rapid módosítás" nyílt beismerése annak, hogy a magyar törvényekkel és az alkotmánnyal is ellentétes rendelet alapvető hibákat tartalmaz.

Karácsony Gergely főpolgármester a józan ész irányába tett pici lépésnek nevezte, hogy a kormány belátta a hibáját és "módosítja" a fakivágás rendeletét. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még nem elég, a rendeletet nem módosítani kell, hanem visszavonni.

Gálhidy László, a WWF erdőprogramjának vezetője a Telexnek előrelépésként értékelte a miniszteri utasítást, de figyelmeztetett, hogy az csak az állami erdőgazdálkodókra, azaz a hazai erdőterület 60 százalékára vonatkozik. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.