Nyílt levélben kérik ellenzéki polgármesterek az EU-t, hogy támogassa az önkormányzatokat

  • narancs.hu
  • 2020. október 7.

Belpol

"Van módja annak, hogy az Európai Unió egyszerre kérhesse számon az Orbán-kormányon az európai normák betartását, és közben támogassa Magyarországot, a magyar embereket a gazdasági válság idején."

Tíz ellenzéki polgármester írt nyílt levelet Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének és Katarina Barleynek, az Európai Parlament alelnökének, számolt be Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. Az aláírók többek között szerepel Nemény András Szombathely, Csőzik László Érd, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely, vagy Nyirati Klára, Baja polgármestere.

A levél két dologról szól,

  • egyrészt arról, hogy a magyar kormányt ne azonosítsák Magyarországgal,
  • másrészt arról, hogy az Európai Unió adjon támogatást az önkormányzatokon keresztül a magyar embereknek.

"Miként annak híre bizonyára Önökhöz is elért, a magyar kormány és a befolyása alatt álló médiumok agresszív kampányt kezdtek annak sulykolásával, mintha a magyar kormány tevékenységére vonatkozó kritikájukkal megsértettek volna bennünket, magyarokat. Nem először fordul elő, hogy az Orbán-kormány azonosítja magát Magyarországgal" - kezdik a levelet.

Úgy folytatják, hogy: "fontosnak, sőt elengedhetetlennek tartjuk, hogy amennyiben uniós tisztségviselők a magyar kormány tevékenységéről beszélnek, ne mulasszanak el különbséget tenni az ország és annak kormánya között. Hiszen a magyar demokrácia nem eleve „beteg”, legfeljebb megbetegítette a kormány politikája. És miközben visszaélés esetén az Orbán-kormány szankcionálása indokolt lehet, a magyar embereknek meg kell kapniuk azokat a támogatásokat, amelyek nekik járnak. Ha megsértik az európai normákat, azt a magyar kormány teszi, nem Magyarország. Ha lebontják a jogállamot, azt csakis a magyar kormány teszi, nem a magyarok."

Majd kiemelik, hogy értik az EU arra vonatkozó törekvését, hogy "a jogállami kritériumokat, az európai alapértékeket kivételezés nélkül kérik számon a tagállami kormányokon, támogatjuk, hogy a számonkéréshez, egyértelmű eljárásrend alapján, szankciókat is társítsanak." Viszont azt is fontosnak tartják, hogy mindezzel ne a magyar embereket büntessék, ezért előállnak egy ötlettel.

"Van módja annak, hogy az Európai Unió egyszerre kérhesse számon az Orbán-kormányon az európai normák betartását, és közben támogassa Magyarországot, a magyar embereket a gazdasági válság idején. Erre ad lehetőséget, ha a támogatásokat az önkormányzatokon keresztül juttatjuk el a magyar emberekhez."

A teljes levél itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk