Nyilvánosságra hozza a kormány az orosz és kínai vakcinaszerződéseket

  • narancs.hu
  • 2021. március 11.

Belpol

Gulyás Gergely a Kormányinfón arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy hagyja abba oltásellenes tevékenységét. 

Felfutóban van a harmadik hullám, nehezebb napokat hoz, mint a második hullám legterheltebb napjai – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. Közölte, hogy a szerdai kormányülésen megint csak a járványhelyzetről volt szó. Mint mondta, továbbra is az oltás az egyetlen jó hír.

Gulyás a kormány sikerpropagandája részeként hangsúlyozta, hogy a magyarországi beoltottak száma , a lakosság átoltottsága Európában a második legmagasabb. A miniszter azt valamiért nem propagálta, hogy Magyarországon a rendelkezésre álló vakcinák 56 százalékát adták eddig be. Majd a sajtó ezt érintő kérdésére a maga egyszerűsűgével közölte, ez álhír, tényszerűen nem igaz.

Bejelentette, Kínából ma újabb 450 ezer vakcina érkezett, így már összesen körülbelül egymillió kínai vakcinával rendelkezünk.

Gulyás hangsúlyozta, hogy húsvétig sor kerülhet az idősek beoltására. Eszerint most már óvatosabban fogalmazott, korábban ugyanis arról beszélt a Fidesz és Orbán Viktor, hogy húsvétig az összes regisztráltat beoltanák.

Elmondta, külön levelet fog írni az országos tisztifőorvos azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, nem oltatták be magukat, hogy oltakozzanak. Gulyás Gergely egyben arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy hagyja abba az oltásellenes tevékenységét. Kiemelte, hogy azok, akik Gyurcsány miatt nem oltatják be magukat, akár meg is halhatnak. Hangsúlyozta, az oltásból ne csináljanak politikai kérdést.

Mint elmondta, a vakcinaszerződésekkel is foglalkoztak a szerdai kormányülésen. Arra jutottak, hogy

az eddigi beszerzések közül az orosz, kínai vakcinabeszerzések szerződéseit 24 órán belül nyilvánosságra hozzák.

Többek között azért, hogy erősítsék a bizalmat a vakcinák iránt. Megjegyezte, hogy így tennének a Brüsszel által kötött vakcinaszerződésekkel is, mert, mint kiemelte, "a magyar kormány nyilvánosságpárti", ám az EU megtiltja, hogy azokat nyilvánosságra hozzák. De a kormány mindent megtesz elmondása szerint, a Bizottsághoz fordul, hogy nyilvánosságra lehessen hozni azokat a szerződéseket is.

Gulyás azt mondta, hogy óvatosak azokkal a vakcinaszállítmányokkal, amelyek a második félévben érkeznének, azért nem rendeltek azokból, például a Moderna-vakcinából, mert addigra beoltanának mindenkit, akik regisztráltak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismételten elmondta, hogy senkit sem hagynak az út szélén. Kiterjesztették a bértámogatást az érvényben lévő korlátozások miatt érintett szektorokra. És ők is jogosultak lesznek a 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönre.

Gulyás egy újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az uniós vakcinabeszerzés árait szintén nem hozzák nyilvánosságra a Bizottság tilalma miatt, de elmondta, hogy az orosz vakcina 2 oltása 19.90 dollár, ami kb. 17 euro, míg a kínai vakcina 1 oltása 31.5 euro, 2 oltása 63.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e nyitni húsvétkor Gulyás nem tudott válaszolni.

Azt mondta, a kormány egyelőre március 22-ig rendelte el a korlátozásokat, addig látnak, nem merne semmit sem jósolni.

Újságírói kérdésre Gulyás megosztotta, hogy őt már beoltották, Szputnyikot kapott. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hozzátette, ő maga még nem kapott oltást, vár a sorára.

Figyelmébe ajánljuk