Így spórol a szekszárdi polgármester: megfelezte a béreket, csak a sajátját nem

  • narancs.hu
  • 2021. március 11.

Belpol

Így harcol a vírushelyzettel Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere.

A rendkívüli helyzetre vonatkozó döntési joggal felruházva  Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere megfelezte a városi képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíját, de saját "milliós fizetéséből és helyettesének sok százezres juttatásából egy fillért nem vont el a nemes célokra" - írja a Blikk.

„Miután Bomba Gábor és Illés Tamás ÉSZ-es (Éljen Szekszárd!) képviselők többször hangsúlyozták, hogy a veszélyhelyzetben meg kell fogni a pénzt, arról hoztam döntést, hogy az önkormányzati képviselők, bizottsági tagok és bizottsági elnökök tiszteletdíját 50%-kal csökkentem. Az így felszabaduló pénzt a koronavírus elleni védekezésre fordítja a város” – idézi a polgármester Facebook-bejegyzését a lap.

A Blikk megkérdezte Gulyás Róbertet, az ÉSZ városi képviselőjét, aki a követketőket mondta: "Kicsinyes bosszúnak tartjuk ezt a lépést. Az elmúlt hetekben a frakcióvezetőnk több dolgot is számonkért a város vezetésén, egyes beruházások költségei vagy éppen új munkatársakkal kötött szerződések nem éppen a spórolás jegyében születtek."

Gulyás elmondta a lapnak, hogy a döntés 14 képviselőt érint, akiknek a tiszteletdíja bruttó 167 ezer forint, míg a bizottsági tagok 80 ezer forint körüli összeget kapnak, ellenben a polgármester millió feletti juttatása és helyettesének százezrekben mérhető javadalmazása nem került bele ebbe a körbe.

Ács Rezső fideszes polgármester elmondta, tavaly, egyszeri alkalommal már ő is felajánlotta a fizetése felét - írja a Blikk.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?