"Nyilvánvaló ideológiai elfogultságok érhetők benne tetten" - az Oktatói Hálózat is tiltakozik az új NAT ellen

  • narancs.hu
  • 2020. február 21.

Belpol

Szerintük az új NAT sem nem nemzeti, sem nem alaptanterv.

Az Oktatói Hálózat is kiadott egy állásfoglalást az új Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban, amelyben egyetértését és szolidaritását fejezi ki a NAT ellen tiltakozószakmai szervezetekkel.

Azt írják, a NAT "a dokumentum címével ellentétben már csak azért sem nemzeti, mert elkészítése során nem törekedtek konszenzusteremtésre. Szinte titokban készültek különbözőváltozatai, amelyeknek még a szerzőit sem ismerjük. Nemzetinek azért sem nevezhető, mert nyilvánvaló ideológiai elfogultságok érhetők benne tetten. Így például a NAT történelemtanítást szabályozó része problémamentesként jeleníti meg a két világháború közötti korszakot, az irodalomoktatásban pedig olyan, köztudomásúan középszerű szerzőket állít előtérbe, akik szélsőjobboldali ideológiákhoz kapcsolódtak."

false

 

Majd hozzáteszik, tulajdonképpen alaptantervnek sem tekinthető, mert "az alaptanterv fogalmára rácáfolva alig hagy mozgásteret a pedagógusoknak. A kötelező jelleggel megtanítandó ismeretek köre oly nagy, hogy a tanárok valójában nem tudnak majd élni a választásszabadságával. Az új NAT, akárcsak a közelmúlt többi oktatáspolitikai intézkedése, a legkevésbé sem segíti elő, hogy a fiatalok elsajátítsák a sikeres életvitelhez és munkavállaláshoz szükséges kompetenciákat az iskolában. A számos ponton elavult szemléletű, a nemzet fogalmát eltorzító, a honvédelmi nevelést indokolatlanul előtérbe állító, átideologizált dokumentum azt sem segíti elő, hogy a mai diákok a világra nyitott, azt megismerni és megérteni vágyó, kritikus gondolkodásra képes, természeti és társadalmi környezetük jobbításáért tevékenykedő felnőtteké válhassanak."

Megjegyzik, az új NAT-ban azoknak a "központosító és voluntarista tendenciáknak a folytatását látjuk, amelyeket a „Háttal Európának” című, a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média magyarországi leépítését dokumentáló jelentésünkben mutattunk be." Ugyanakkor nyomát sem látják azoknak az alapelveknek és értékeknek, amelyeket az ellenzéki pártok fogalmaztak meg 2018-ban az Oktatási Minimumban.

Figyelmébe ajánljuk