Nyomoz a rendőrség a váci lakótelepi szemétügyben

Belpol

A konténerszigetek átka, hogy sokan azt hiszik, bármit letehetnek melléjük. Az illegális hulladéklerakás Vác környéki településeken is megjelent, de van, hogy a szolgáltató is csúszik a szemétszállítással. 

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a váci Földváry téri lakótelepen valamiért szünetel a szelektív hulladék elszállítása, ami miatt kifolyik a szemét az utcára. Szinte rögtön ezután a szolgáltató, a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Kft. (DTkH) felszámolta a hulladékot.

Ugyanakkor korábban a rendőrséghez érkezett bejelentés olyan személyekről, akik illegálisan helyeztek el az egyik konténersziget környékén hulladékot, ami miatt nyomozás kezdődött – értesült a Narancs.hu. 

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk hivta fel a figyelmet egy jelenségre, ami arra enged következtetni, hogy a probléma csak időlegesen oldódott meg. Olvasónk szerint a cikkünk címlapfotóján látható konténersziget (a Rácz Pál utca és a Damjanich János utca sarkán) egy diszkont közelében van lakó-pihenő övezetben, ahol rengeteg autó áll meg és szabadul meg itt „papírtól, kibelezett monitorháztól, felszedett padlószőnyegtől, kiszerelt ablaktól, lényegében bármitől”

„Úgy vélem, a helyiek, akik, mondjuk ennek a helynek a környékén élnek, nem autóval viszik oda a szelektív hulladékot”

– fogalmazott a levélíró. 

Vagyis azt állítja, hogy nagyüzemben folyik az illegális hulladéklerakás. Ezt támasztja alá, hogy a konténerszigetek mellett táblák jelzik, tilos az ilyen cselekmény, ráadásul kamerával megfigyelt területről van szó. 

Nyomoz a rendőrség

„Állampolgári bejelentés érkezett 2022. május 18-án. A bejelentő szerint előző reggel helyezett el valaki illegális hulladékot Vác, Damjanich utcában. A Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen” – tájékoztatott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, amikor arról érdeklődtünk, hogy észlelt-e a hatóság illegális hulladéklerakással kapcsolatos cselekményt a környéken. 

Megkerestük a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV) is, ami legutóbbi érdeklődésünkkor azt ígérte, kivizsgálja a váci hulladékhelyzetet. „Társaságunk még nem zárta le a vizsgálatot, így annak eredményéről egyelőre nem tudunk tájékoztatást adni” – reagált a vállalat.

Vácon jelenleg 26 helyen található szelektív sziget; a környékükre rendszeresen hordanak lomokat, ami jelentős többletkiadást jelent a városi költségvetésnek. Az önkormányzat egy közelmúltbeli testületi ülésen arról döntött, hogy az áldatlan állapotok felszámolása érdekében ezek környékét bekamerázza és más, „veszélyeztetett területekre” is telepítenek térfigyelő kamerákat, emellett a közterület-felügyelet létszámát is bővítik. Minderről a Váci Napló számolt be. A lapnak Kiss Zsolt alpolgármester azt nyilatkozta, hogy „rendőrkapitány úrral” folytattak egyeztetéseket, és abban maradtak, hogy „ahol megjelennek a tettenérési lehetőségek, ott a járőrszolgálat a segítségünkre lesz”.

A rendőrségre a konténerszigeteken túl is nagy szükség van, amiről a hatóság egyik közelmúltbeli közleménye árulkodik. Egy váci nyomozó éppen hazafelé tartott pár napja, amikor tetten ért egy párost, akik a település külterületén dobáltak ki gumiabroncsokat a kocsijuk rakteréből. A tettesek több magyarázattal is szolgáltak tettükre; végül kiderült, hogy a férfi 30 ezer forintot kapott egy dorogi autószerelőtől, hogy a rossz gumikat hulladéktelepre vigye, viszont mivel az zárva volt, ezért illegálisan akart megszabadulni a rakományától. A Váci Rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatta le velük szemben az eljárást. 

Máshol is vannak problémák

A hulladékkezeléssel a szomszédos településeken, Verőcén, Nagymaroson és Sződligeten is problémák vannak. Greff Katalin, Verőce alpolgármestere arról számolt be a Narancs.hu-nak: olyan előszokott fordulni, hogy a DHkT nem a kijelölt napon viszi el a hulladékot, de a több hetes csúszás nem jellemző. 

Verőcén egyébként mindenkinek magán hulladékgyűjtője van, ami jobb megoldásnak tűnik, mint a konténersziget, mert így nem tudnak a környékükön illegális hulladékot elhelyezni. Ettől függeltenül a településen létezik illegális hulladéklerakás, ami súlyos pénzeket jelent az önkormányzat számára. Greff szerint az elkövetők az erdős zölterületeket vagy patakpartot választják erre a célra. „Rendszeresen vannak meglepetés csomagok” – jegyezte meg azzal kiegészítve, nemrégiben egy hídlejárónál tettek le egy hatalmas szemétkupacot. 

Korábban a lomokkal is volt probléma; Verőcén is felbukkantak a már nem használt heverők, WC-kagylók az út szélén, viszont most már évi egyszeri alkalommal a lakosok kérhetnek lomtalanítást, amikor a szolgáltató házhoz jön. Még egy problémát említett Greff; a DHkT eddig a szelektív hulladék gyűjtéséhez feliratozott zsákokat osztott ki a lakosoknak, most már minden átlátszó zsákban lévő szelektívet elszállítanak, viszont ezeket a lakosoknak kell beszerezniük. „Ebből volt háborgás” – mondja. 

Szabadid? - Ver?ce - Szabadstrand

 
A felújított szabadstrand új, rozsdamentes acéllemezekből készült feliratot kapott még 2019-ben
Fotó: Nagy Zoltán / MTVA/Bizományosi  

„Mindig volt, van és lesz probléma a szeméttel” – ezt már Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere nyilatkozta lapunk érdeklődésére. Mint mondta, az illegális hulladéklerakást sikerült felszámolni a településen. A helyiek szemetét szintén háztól viszik el, olyan van, hogy csúszik a szolgáltató, ami életszerű, szerinte „csak az nem ront, aki nem csinál semmit”. 

Korábban a külterületi, a település hegyoldali részein lakók úgynevezett útmenti „lerakópontokra” vitték a hulladékukat, de ezeket megszüntették, pont azért, hogy elkerüljék a terebélyesedő hulladékhegyeket. Ettől függetlenül a helyiekben megmaradt a szokás, hogy oda vigyék a szemetet, de Heinczinger állítása szerint háromnegyed éve nem volt ezzel problémájuk, és a pontokat be is kamerázták. Szerinte sok múlik a lakosok hozzállásán is, ugyanis biztos lesznek olyanok, akik hiába tájékoztatják őket a hulladék elszállításának szabályairól, biztosan valamit máshogy fognak értelmezni. 

„Nálunk szelektív üveggyűjtő konténer van, ahonnan nem vitték el a hulladékot két hétig. Csak azután, amikor megfenyegettem őket, hogy nem írom alá a teljesítési igazolást” – tájékoztatta a Narancs.hu-t Juhász Béla Róbert, Sződliget polgármestere, aki szerint ez az egyetlen mód, hogy hasson a DTkH-ra. (2016 óta az NHKV fogja össze a hulladékkal kapcsolatos feladatokat, a polgárok neki fizetnek adót, a cég pedig visszaoszt a területileg illetékes szolgáltatóknak.) 

Az üveggyűjtő mellé állandóan letesznek mindenféle „üveglomokat”, így autószélvédőt, akváriumot, bejárati üveget, amit a szolgáltató nem visz el, viszont a zöldövezetben nincs illegális hulladéklerakás. Szerinte nem véletlen, hogy a szolgáltató működése „akadozik”; elképzelhetőnek tartja, hogy e mögött az lehet, átalakulás előtt áll a hulladékipar. 

Vélhetően pár hónapon belül kiderül, hogy ki lesz a 35 évre szóló koncessziónak a nyertese, aki a Magyarországon keletkező évi legalább 18 millió tonna hulladék begyűjtéséért, feldolgozásáért, eladásáért vagy elhelyezéséért lesz felelős. Erre a feladatra pályázott a MOL, de hogy az új rendszer hogy működi majd, egyelőre nem tudni. „Talán a kis cégek sem tudják, hogy mi lesz velük. Lehet, kezdik elengedni a dolgot, olyan bizonytalanná vált a helyzetük” – mondja Juhász. 

(Borítóképünkön: Vác, a Rácz Pál utca és Damjanich János utca sarkán lévő konténersziget május 25-én délután, egy nappal azelőtt, hogy a szolgáltató elvitte a hulladékot)

 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk