Koszkáosz a váci lakótelepen: kifolyik a szemét az utcára, a szolgáltató nem viszi el a hulladékot

Belpol

Zsúfolásig teltek a Földváry téri lakótelep szelektív hulladéktárolói. A szolgáltató valamilyen okból kifolyólag nem viszi el a hulladékot, az állami kukaholding vizsgálja az esetet. Eközben Vác önkormányzata több tízmillió forintot fordít településtisztaságra, részben az illegális hulladéklerakók felszámolására. 

Hetek óta nem viszi el a szelektív hulladékot a váci Földváry téri lakótelepről a szolgáltató, ami miatt már döbbenetes állapotok uralkodnak.

A szemét csak gyűlik és gyűlik. A helyiek telepakolják a tárolókat, vagy épp mellé teszik le a zsákjaikat, a szél és az eső pedig kihordja az utcára a hulladékot, nem mellesleg be is szennyezi azt. 

 
Kifolyik a szemét az utcára (a kép május 24-én, kedden napközben készült)
Fotó: A szerző felvétele

A szemétügy a városi közéletben is téma lett; a kormánypárti VácOnline a városvezetés kezdte el okolni, amíg az ellenzéki Vác és környéke nevű portál arról számolt be, hogy a szóban forgó hulladék elszállítása állami feladat. De mi az igazság, és ki a felelős a kialakult helyzetért? 

A szolgáltató nem viszi el

Vácott a hulladék elszállításával kapcsolatos problémák nem most kezdődtek. Legutóbb a város vezetése, valamint az illetékes szolgáltató, a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH) áprilisban egyeztetett. Kiss Zsolt alpolgármester azt mondta, a hulladékkezelés terén országos szintű átalakítás zajlik, melynek célja, hogy akár már jövőre egy központi konzorcium végezze a tevékenységet, ez a folyamat viszont Vácon „egyelőre sok problémát hozott felszínre”. 

Feigli Ferenc, a DTkH ügyvezetője akkor azt mondta, a gondokat három közreműködő (a szolgáltató, a lakosság és az önkormányzat) közösen tudja megoldani, és a cég javítani fogja a lakossági kommunikációját. Továbbá kiemelte, a polgárok a felmerülő gondokkal ne az önkormányzatot keressék, mert a törvényi szabályozás alapján nem feladata a közszolgáltatásban való részvétel.

Ennek előzménye, hogy 2020 végétől a zöld-, a szelektív és a kommunális hulladék begyűjtését a DTkH végzi, magyarán a kialakult helyzetet törvény szerint nekik kellene felszámolniuk. Megkerestük a szolgáltatót, hogy akkor mégis miért alakult ki a koszkáosz Vácon, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

 
Zsúfolásig telítődött hulladéktárolók a lakótelep egyik szupermarkete előtt (a kép május 23-án, hétfőn délelőtt készült)
Fotó: A szerző felvétele

Harc a hulladékot illegálisan lerakók ellen

Bizonyosan nem könnyíti meg a DTkH helyzetét, hogy sok esetben nem szelektív hulladék, hanem lomok is tárolókba vagy azok mellé kerülnek (első képünk bal oldalán például látható egy gumiabroncs). Hiába nyílt Vácon hulladékudvar, ahol szerződés birtokában ingyenesen le lehet adni lomokat, illetve van lehetőség házhoz menő lomtalanítás igénylésére is, olykor kriminális állapotok uralkodnak a lakótelepen, amiről Fehér Zsolt önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzése is árulkodik. 

Mint látható, a Kölcsey utcában egy jókora illegális hulladéklerakó keletkezett, amit hiába számoltak fel, a város egyik képviselője arról posztolt a Facebookon, hogy pár nappal később újabb lomokat helyeztek el ott ismeretlenek.

Vác Város Önkormányzata arról tájékoztatta a lapunkat, hogy tavaly 75 millió forintot terveztek településtisztaságra, amely év közben 88,8 millióra emelkedett és a teljesítés is 100 százalékos volt, magyarán ennyit költött a város egyebek mellett az illegális hulladékok felszámolására is. Az idei költségvetésben 81 millió forintot irányoztak elő, viszont a zárszámadás kimutatta, hogy 2,9 milliárd forint pénzmaradványa keletkezett a településnek. Ezért a büdzsé módosításai között helyett kapott a településtisztaságra fordítható plusz 30 millió forint. 

A kukaholding vizsgálatot indít

Bár a szolgáltató nem válaszolt megkeresésünkre, megkerestük a köznyelvben csak kukaholdingnak becézett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV), ami 2016-tól az állami hulladékszállítással kapcsolatos feladatokat fogja össze. A lakosság így nem is a szolgáltatónak fizetnek a szemét elszállításáért, hanem az állami vállalatnak, ami aztán visszaoszt a területileg illetékes cégeknek. 

Az NHKV-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a váci lakótelepen kialakult esettel kapcsolatban sem a DTkH, sem pedig az önkormányzat részéről nem érkezett jelzés a vállalathoz. „Váratlan esemény esetén előfordulhat járatkimaradás, de azt a közszolgáltató cég általában igyekszik a lehető leghamarabb pótolni. (...) Nincs tudomásunk országos, rendszerszintű problémáról a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, ugyanakkor az esetet kivizsgáljuk” – írta megkeresésünkre a vállalat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk