Nyomozók foglalták le a milliárdos Covid-teszt biznisz szerződéseit

  • narancs.hu
  • 2024. április 18.

Belpol

Így egyelőre a nyilvánosság nem ismerheti meg, hogyan akasztottak le fideszes cégek milliárdokat az államról egy világjárvány kellős közepén.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) nem tudja kiadni azokat az eddig nem ismertetett iratokat, amelyek több százezer antigéngyorsteszt állami megrendeléséről szólnak, ugyanis a nyomozók már lefoglalták a dokumentumokat – írja a hvg.hu.

A dokumentációt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérte ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) jogutódajaként működő Okfőtől. A Covid-járvány idején az állam fideszes hátterű cégektől rendelt több százezer antigéngyorstesztet, a tesztek árának felét pedig előlegként elutalták a cégeknek, amelyekkel egyébként közbeszerzés nélkül szerződtek. 

A cégek közel 5 milliárd forint értékben szerződtek a gyorstesztek szállítására, majd a százmilliós osztalékok kifizetése után hirtelen eltűntek ezek a vállalkozások. A tesztek erősen túlárazottnak tűntek.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2024 februárjában a fantomizálódás gyanúja miatt indított eljárást a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel szemben. Ennek a cégnek a résztulajdonosa és ügyvezetője az a Martos Dániel volt, aki éveken át a ferencvárosi Fidelitas, majd a Fidesz helyi vezetőinek egyike volt, 2004 és 2005 között Szijjártó Péter jelenlegi külügyminiszter parlamenti gyakornokaként tevékenykedett. Martos a IX. kerületi vagyonkezelő cég parkolási ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese volt.

A másik érintett cég a Rayrai Kft., amely egy thaimasszázs-szolgáltatóból vált milliárdos árbevételű gyógyászati nagykereskedővé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk