Ökölpárbajt vívott erőszakos és nagyképű országgyűlési képviselőkkel a magyar sztárrendőr

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 20.

Belpol

Dobos et. furcsa figura volt: a Kék Fény raccsoló réme vagy az első sztárzsaru Magyarországon? Azt mondják, remek rendőr, derék fiú volt. Nyomtatott kiadásunk kinyomozott róla mindent.

A Magyar Bűnüldözők Szakmai Egyesülete 2015-öt „a XX. század második felének egyik legnagyobb kriminalistája és oktatója előtt tisztelegve” Dobos János-emlékévnek nyilvánította. A nyomozótiszt alakja elsősorban az idősebbek számára lehet ismerős, ő volt az első rendőr tévésztár Magyarországon.

false

 

Fotó: Bárdy Tibor archívumából


Máig felfoghatatlan, hogy történt

„Százévente egyszer akad egy-egy rendőr, aki átlépi az előítéleteknek a határait, talán azért, mert az illető oly kevéssé emlékeztet a rendőrökről kialakított képünkre. Ez a bravúr nálunk elsőként Dobos Jánosnak sikerült, példáját sajnos keveseknek sikerült követni. Máig felfoghatatlan, hogy történt. Megjelent a tévében egy alacsony, majdnem vézna, raccsoló figura, szókincse és hanghordozása jobban hasonlított egy külvárosi vagány stílusára, mint egy méltóságteljes rendőrtisztére. Nem tett eget-földet megrázó ígéreteket, nem ígérte holnapra minden bűnöző kiirtását, sőt inkább bajokat, mindannyiunkat fenyegető veszélyeket jelentett be, mégis egy egész ország egyszerre kapta fel a fejét: ecce homo! Íme egy ember, aki valódi egyéniség, élő, gondolkodó ember – pedig rendőr!” Moldova György méltatta így Dobost, a rendőrtiszt „mini krimiket” tartalmazó kötetének (Kocsmák, vagányok, zsaruk, Multimix Kft., 1991) előszavában.

Külföldre szökött, sőt eltették láb alól

Dobos nem valamiféle ártatlan magazinműsornak, hanem a Magyar Televízió még az akkortájt alig érvényesülő személyiségi jogokat is semmibe vevő, olykor vérlázítóan manipuláló műsorának, a Kék fénynek volt a sztárja. Még ha nem is ő volt a főszereplő, hanem a többnyire sötét szemüvegben megjelenő szerkesztő-műsorvezető, Szabó László, a pártlap Népszabadság félelmetes megmondó embere. Ám nem véletlen, hogy amikor a műsor paródiája elkészült, Szuhay Balázs őt próbálta utánozni, és nem Szabót vagy valamelyik riporterét (akik között egyébként megtalálhattuk a mostanában egészen más színekben játszó Stefka Istvánt is). Dobos tíz évig volt a műsor állandó szakértő vendége, népszerűségét leginkább az bizonyítja, hogy amikor lekerült képernyőről, egyből megindult a találgatás. „Mindenki tudni vélte, mi történt a háttérben, szájról szájra terjedt a hír, hogy olvasott be nagyhatalmú minisztereknek, államtitkároknak, hogy vívott ökölpárbajt erőszakos és nagyképű országgyűlési képviselőkkel. Úgy élt bennünk, mint egy jó barát, akit ügyei külföldre szólítottak, de nem kételkedtünk, hogy még visszatér” – írta Moldova már idézett előszavában, ám olyan pletykák is elterjedtek, miszerint „külföldre szökött”, sőt „eltették láb alól”.

Nagymerülés a kádárizmus alvilágába e heti nyomtatott lapszámunkban.


Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.