Pofonnal és kopaszokkal ünnepelt Kocsis Máté a Golgota téren

Frissítés: Az önkormányzat vizsgálódik

Belpol

A bal sarokban Kocsis Máté, a rajongói és egy maroknyi kigyúrt, kopasz, barátságtalan biztonsági őr, a jobb sarokban Szabó Gábor és a Nincs Alku Párt (NAP) vérmes tagjai.

Pofonnal ünnepelt a Golgota tér augusztus 20-án. „Kocsis kuss!!!” névre keresztelte újabb tiltakozását a Szabó Gábor (ismertebb nevén Tuareg) vezette Nincs Alku Párt, akik a Kossuth tér mellett már a Rákóczi téren is sátrat vertek, az utóbbi időben pedig igyekeznek mindent megtenni, hogy borsot törjenek a nyolcadik kerület polgármesterének orra alá. Ma délelőtt például 30-40-en próbálták meg a Golgota téri ünnepi műsort ellehetetleníti – viszonylag sikeresen. „Egy demokráciában Kocsis Mátét közösség elleni izgatásért, uszításért már az ügyészség letartóztatta volna, így nem kellene nekünk elhallgattatni Őt. Ám nem maradt más választásunk, mint magunknak megállítani a Kocsis szájából folyó méregfolyamot” – vázolta céljukat és küldetésüket Szabó Gábor az eseményre felhívó levelében.


false

 

Fotó: Draskovics Ádám képei


Fél 10 körül össze is gyűlt a párt aktivistáiból álló csoport az Orczy téren. De kis idő elteltével megjelent egy, a rendezvény biztonságáért magát felelősnek valló személy néhány rendőr kíséretében, hogy felhívják a tüntetni kívánók figyelmét arra, hogy nem mehetnek be az ünnepségre, a demonstrációjuk ugyanis nincs bejelentve. Erre azt a választ kapták, hogy mindenki egyénileg szeretne belépni a tér kapuján, méghozzá a megemlékezés miatt. Így nyilvánvalóan be kellett volna őket engedni, ám a tér egyetlen nyitott bejáratánál a hol Nincs Alku Párt-os, hol DK-s pólóban, kabátban nyomuló aktivistáknak 10-15 kigyúrt, kopasz biztonsági őrökből álló sorfal állta útját. Róluk aztán senki sem tudta pontosan, hogy kik is valójában, a tömegben többször elhangzott, hogy a Fradi biztonsági szolgálatával állunk szemben, de ezt végül senki sem erősítette meg a hivatalos biztonságiak közül, ahogy arra sem kaptunk választ, mit keresnek itt, és miért van rájuk szükség, ha így is számtalan rendőr grasszál a téren kívül s belül.

false

A biztonsági szolgálatként fellépő kopaszok összeszokott csapatnak tűntek, a NAP-osokat pedig azzal az indokkal utasították ki a rendezvényről, hogy az zártkörű, majd kisebb dulakodás alakult ki, ahol egy öltönyös férfi – vélhetően a kopaszok főnöke – bátran megütött egy idősebb aktivistanőt. A rendőrség az esetről még a helyszínen jegyzőkönyvet vett fel, ám a férfit nem vezették el, ahogy a kopaszokat sem szólították fel távozásra.

false

Szabó Gábor kérdésére a hivatalos biztonsági főnök elmondta, hogy a megemlékezés mindenki számára nyitott, de ha demonstrálni kívánnak, azt a kerítésen kívül kell megtenniük, így egy flashmobba kezdtek: egy-egy betűt a magasba tartva a „Húgyos Máté fuss/kuss!” mondattal kívánták kifejezni érzelmeiket a polgármester iránt.

false

Ekkor végérvényesen átalakult a délelőtt egyfajta homokozói csetepatévá, ahol mindkét oldal heves anyázásba, múltbéli sérelmek felemlegetésébe kezdett, a sok „nőverő” és „szaros Szabó” pedig végül túlharsogta a háttérben küszködő fellépők „jó magyarnak lenni”-jét. A műsort egy derék helybéli polgár előadása koronázta meg, aki magából kikelve üvöltötte, hogy „mi van, nem tetszik a tökéletes rendszer, amit a Fidesz épített”. Majd szerényen még annyit fűzött hozzá: „mentek Auschwitzba!”, mire többen kikeltek magukból, mondván, „ezek itt nácik”, Szabó Gábor pedig rendőrért kiáltott és feljelentette a férfit. Az illető az esemény vége felé, a kopaszok távozása után csöndesen elballagott.

A legváratlanabb fordulat a tragikomikus események sorában az volt, amikor Kocsis Máté megkérte Szabót, ha mondanivalója van, menjen fel a színpadra. Szabó élt is a lehetőséggel és hangos hőbörgés közepette először megkérte a polgármestert, engedje be az aktivistákat is az ünnepség területére, majd elmondta saját ünnepi beszédét, főként Szent István intelmeire és a menekültek befogadására fókuszálva. Kocsis mindezt nyugodtan hallgatta végig egy esernyő alatt ácsorogva, mellette a fellépők feszengtek – egyebek mellett Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és a Fehérvári huszárokról szóló verses dalmű avatott előadója, aki viszont nem ezzel a produkcióval érkezett.

false

 


Szabó végül egy „Polgármester úr, találkozunk még!” felkiáltással búcsúzott. Helyét átvette a kenyérszentelés, a térről kifelé igyekezve rendbontókat szidalmazó nyugdíjasok sokaságát lehetett látni. Az aktivisták megvárták a feljelentéssel kapcsolatos rendőri intézkedés végét, majd a Rákóczi téri sátruk felé vették útjukat. Háromnegyed tizenegykor már bontották is a színpadot.

Az önkormányzat vizsgálódik

„A mai napon Kocsis Máté polgármester több szervezetre kiterjedő belső vizsgálatot indított és szabálytalansági eljárást kezdeményezett a kerületi önkormányzat augusztus 20-i rendezvényén történtek miatt. (…) A vizsgálatok ténymegállapításai alapján dönt majd arról az önkormányzat vezetése, hogy szükséges-e feljelentést tenni, illetve fegyelmi eljárást indítani az érintettekkel szemben. A Józsefvárosi Önkormányzat sajnálatosnak tartja és elnézést kér a békés megemlékezőktől, hogy méltatlan helyzetbe kerültek a nemzeti ünnepen. Egyúttal nyomatékosan megkérjük a provokálókat, a be nem jelentett demonstráció résztvevőit, a trágár és obszcén feliratot tartókat és bekiabálókat, az atrocitások és az agresszió elkövetőit, hogy a jövőben tartózkodjanak – legalább a nemzeti ünnepeink alkalmával – a hasonló viselkedéstől. A Józsefvárosi Önkormányzat ünnepségei egészen tegnapig, mindig rendben, békésen zajlottak, méltón a nemzeti megemlékezés alkalmaihoz, bízunk benne, hogy ez a jövőben is így lesz” – olvasható az önkormányzat sajtóirodájának közleményében.

Figyelmébe ajánljuk