Ombudsmani vizsgálat indult a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban

  • narancs.hu
  • 2020. április 30.

Belpol

Kozma Ákos többek között azt vizsgálja, hogy érvényesül-e az érintettek élethez és emberi méltósághoz való joga.

"Húsvétkor ombudsmanhoz fordultam a kórházi ágyfelszabadítások és a krónikus betegek ellátásának ellehetetlenülése miatt — és itt a válasz: vizsgálat indult mindkét ügyben!" – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett.

A képviselő húsvétkor az alábbi kérdést tette fel Kozma Ákos ombudsmannak: "Tervezi-e, hogy vizsgálatot indít az egészségügyi intézkedések alkotmányosságával kapcsolatban?"

Erre érkezett csütörtökön az alapvető jogok biztosának válasza, amelyben közli, hogy vizsgálja, érvényesül-e a jogállamiság követelménye, az érintettek élethez és emberi méltósághoz való joga, illetve a testi és lelki egészséghez való jog a kormány egészségügyet érintő intézkedéseiben.

Szél azért fordult az ombudsmanhoz, mert "amíg az ország a húsvéti ünnepekre készült, a kormány 8 napot adott a kórházaknak arra, hogy tömegeket rakjanak ki az intézményekből. Aki nem az elvárt ütemben ürítette ki az ágyakat, felmentették. Súlyos beteg, magatehetetlen, kórházi ellátásra, kezelésre és rehabilitációra szoruló betegek tömegeit küldték haza anélkül, hogy előzetesen felmérték volna a felszabadítható ágykapacitásokat. A döntés szakmai indokait és a számításokat a mai napig nem hozták nyilvánosságra."

Egy másik, még márciusban kiküldött miniszteri utasítás miatt is felemelte a szavát a képviselő: akkor amiatt, hogy az egészségügyi szolgáltatók március 16-tól csak sürgős esetben nyújthatnak egészségügyi ellátást.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.