Semmiben nem dönthetnének majd önállóan a polgármesterek a veszélyhelyzet alatt

  • BM
  • 2020. április 1.

Belpol

Semjén éjjel nyújtotta be a módosítót.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben – írja az Index.

A katasztrófavédelmi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben, jóváhagyást kellene kérniük a megyei, fővárosi védelmi bizottságoktól.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fideszes kétharmaddal működő parlament elfogadja a törvénymódosítást, akkor nem a választott önkormányzati vezetők, hanem a védelmi bizottságokban ülő fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, honvédségi, katasztrófavédelmi és a rendvédelmi szervek képviselői dönthetnének. A kormányhivatalok vezetőinek jelentős része egyébként volt fideszes politikus.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.