Kerekasztalhoz ült az ellenzék

Kónya beszél majd mindenkihez

  • narancs.hu
  • 2011. december 30.

Belpol

Az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom képviselői és – fő szervezőként – a Szolidaritás Mozgalom vezetői is részt vettek azon az egyeztetésen, amit politikai pártok és civil szervezetek tartottak ma reggel. A megjelentek egyetértésben döntöttek a január 2-i demonstráció menetéről.

Két órán keresztül tárgyaltak a politikai pártok és civil szervezetek képviselői a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) székházában a január 2-ra tervezett tüntetés részleteiről. A Szolidaritás Mozgalom nevében Kónya Péter, a Demokratikus Koalíció képviseletében Vadai Ágnes és Molnár Csaba jelentek meg, az álláspontját sajtótájékoztató keretében már tegnap kinyilvánító LMP és MSZP részéről ismert politikus nem vett részt az egyeztetésen. A civil szervezeteket Kopiás Attila képviselte. (Kopiás egyebek mellett az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport, a Hallgatói Hálózat, a Valódi Demokráciáért Mozgalom, a Hálózat a Tanszabadságért, a Civil Kontroll "Egymillióan a demokráciáért" Egyesület, az Új Szemlélet – szociális szakmai műhely és akciócsoport, a Város Mindenkié csoport és a Börtön helyett lakhatás állampolgári hálózat véleményét közvetítette.) Az egyeztetés nyilvános volt.


Fotó: Németh Dániel

Kérdésünkre két jelenlévő is megerősítette: egyedül a DK képviselői erősködtek amellett, hogy politikusok is színpadra lépjenek jövő hétfőn, az Andrássy út Operaház előtti szakaszára bejelentett demonstráción – a tárgyalás végére azonban ők is elálltak ettől. (Vadai Ágnes megkeresésünkre Molnár Csabához irányított bennünket, akit egyelőre nem sikerült utolérnünk.) Írásos formában az Ungár Klára-féle Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt és a Schmuck Andor vezette Magyarországi Szociáldemokrata Párt is támogatásáról biztosította a rendezvény szervezőit.
A mai megállapodás értelmében sem pártpolitikusok, sem a civil szervezetek képviselői nem szólalnak fel a demonstráción. A megjelentek közösen kialakított álláspontját Kónya Péter tolmácsolja majd az összegyűlteknek. Úgy tudni, Kónya beszédéről – mely jórészt a köztársaság védelmének jelentőségéről és az egypárti alkotmány kritikájáról fog szólni – még lesznek egyeztetések. A tervek szerint rajta kívül négy „közéleti személyiség” szólal föl a színpadon – arról, hogy kik, legkorábban ma, késő délután születhet döntés. Közben az esemény népszerűsítése – Lesz még magyar köztársaság! címmel – elindult a Facebookon is, amelyhez itt lehet csatlakozni.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.