Kerekasztalhoz ült az ellenzék

Kónya beszél majd mindenkihez

  • narancs.hu
  • 2011. december 30.

Belpol

Az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom képviselői és – fő szervezőként – a Szolidaritás Mozgalom vezetői is részt vettek azon az egyeztetésen, amit politikai pártok és civil szervezetek tartottak ma reggel. A megjelentek egyetértésben döntöttek a január 2-i demonstráció menetéről.

Két órán keresztül tárgyaltak a politikai pártok és civil szervezetek képviselői a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) székházában a január 2-ra tervezett tüntetés részleteiről. A Szolidaritás Mozgalom nevében Kónya Péter, a Demokratikus Koalíció képviseletében Vadai Ágnes és Molnár Csaba jelentek meg, az álláspontját sajtótájékoztató keretében már tegnap kinyilvánító LMP és MSZP részéről ismert politikus nem vett részt az egyeztetésen. A civil szervezeteket Kopiás Attila képviselte. (Kopiás egyebek mellett az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport, a Hallgatói Hálózat, a Valódi Demokráciáért Mozgalom, a Hálózat a Tanszabadságért, a Civil Kontroll "Egymillióan a demokráciáért" Egyesület, az Új Szemlélet – szociális szakmai műhely és akciócsoport, a Város Mindenkié csoport és a Börtön helyett lakhatás állampolgári hálózat véleményét közvetítette.) Az egyeztetés nyilvános volt.


Fotó: Németh Dániel

Kérdésünkre két jelenlévő is megerősítette: egyedül a DK képviselői erősködtek amellett, hogy politikusok is színpadra lépjenek jövő hétfőn, az Andrássy út Operaház előtti szakaszára bejelentett demonstráción – a tárgyalás végére azonban ők is elálltak ettől. (Vadai Ágnes megkeresésünkre Molnár Csabához irányított bennünket, akit egyelőre nem sikerült utolérnünk.) Írásos formában az Ungár Klára-féle Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt és a Schmuck Andor vezette Magyarországi Szociáldemokrata Párt is támogatásáról biztosította a rendezvény szervezőit.
A mai megállapodás értelmében sem pártpolitikusok, sem a civil szervezetek képviselői nem szólalnak fel a demonstráción. A megjelentek közösen kialakított álláspontját Kónya Péter tolmácsolja majd az összegyűlteknek. Úgy tudni, Kónya beszédéről – mely jórészt a köztársaság védelmének jelentőségéről és az egypárti alkotmány kritikájáról fog szólni – még lesznek egyeztetések. A tervek szerint rajta kívül négy „közéleti személyiség” szólal föl a színpadon – arról, hogy kik, legkorábban ma, késő délután születhet döntés. Közben az esemény népszerűsítése – Lesz még magyar köztársaság! címmel – elindult a Facebookon is, amelyhez itt lehet csatlakozni.

Figyelmébe ajánljuk