Operatív törzs: Még mindig nem érkezett meg Karácsony kérése

  • narancs.hu
  • 2020.05.11 12:30

Belpol

100 idősotthonban lakó hunyt el.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos reagált Karácsony Gergely elmúlt napokban tett több észrevételére is. Mint ismeretes, a főpolgármester több fórumon is jelezte, szeretne adatokat kapni a Budapesten végzett tesztek számáról, azok eredményéről, valamiféle elemzést arról, hogy visszatérhet-e a járvány, ennek mi a kockázata. Mint Karácsony hangsúlyozta: szeretné újranyitni a várost, de ehhez információkra van szükség, amit a kormányzat visszatart, illetve Müllert sehogyan sem tudja elérni.

Bár az operatív törzs kedden még a sajtótájékoztatója előtt kiadott egy adatsort, amelyben a fővárosi és vidéki idősotthonok fertőzöttségét mutatta be, Müller röviden lerendezte Karácsony kérdését: azt állította, még nem kapták meg a főpolgármester adatigénylését.

Még terjed, de...

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos azt is elmondta, a fertőzés Magyarországra történő belépése óta folyamatosan figyelemmel követik annak alakulását. A járványgörbéből látható, hogy ezen időszak alatt hétről-hétre kiugrások voltak tapasztalhatók, az új fertőződtek száma fokozatosan emelkedett.

Egy fertőzött személy 2-3 másiknak adta át a betegséget, ennek ellenére rendkívül alacsonyan tudtuk tartani a számukat. Megköszönte, hogy ilyen fegyelmezetten, a hatóságokra hallgatva jártak el az állampolgárok, szerinte ez Magyarország közös sikere, ugyanis Európához, és az egész világhoz képest is "nagyon sikeres járványkezelés zajlott" - hangsúlyozta. Ez továbbra is így lesz, és most már „pici levegőhöz jutva” tudjuk értékelni a járványügyi helyzetünket.

Jelenleg 1905 igazolt fertőzöttet tartanak számon, de ez nem azt jelenti, hogy csak ennyien vannak. 958-an gyógyultak meg, 421-en meghaltak. Az áldozatok nagy többsége krónikus betegségben szenvedett, 198-an nyolcvanév felettiek voltak. A 19 évnél fiatalabbak, tehát a gyermekkorúak közt nem volt halálozás, a legtöbben meggyógyultak. Jelenleg ebből a korosztályból két beteg van, az állapotuk kielégítő. Az elhunytak 42 százaléka férfi, 58 százalék nő, ez különösebb következtetésre nem ad okot Müller szerint.

Zárt közösségek

A fertőződések számának nagysága attól függ, hogy egy zárt közösségben hány ember az érintett. A betegség a szociális intézményekben, idősotthonokban, kórházakban terjed.

Még mindig Budapesten és Pest megyében a legtöbb a fertőzött. Az idősotthonokban megfertőzödött és később elhunytak száma 100 főre nőtt. 74-en Budapesten található idősotthonban haltak meg, a legnagyobb számú halálozás (42) a Pesti úti idősotthonban történt. Ebben az otthonban jelenleg 305 főnél igazolták a fertőzést. A teljes országot tekintve 32 idősotthonban regisztráltak pozitivitást, 118-an meggyógyultak.

Várakozási idő

Kiss Róbert alezredes elmondta, 683 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában. 1287 rendőri intézkedést hajtottak végre, amiből 866 figyelmeztetéssel, 254 helyszíni bírsággal, 185 esetben feljelentéssel zárult. Vidéken 152 esetben kellett figyelmeztetni, 48 helyszíni bírságot szabtak ki, és 35 esetben tettek feljelentést. A büntetőeljárások száma 341-re emelkedett.

Horvátországba beutazni kívánóknak igazolniuk kell, hogy rendelkeznek az országban ingatlannal, tulajdonnal vagy temetésre mennek. Illetve, hogy a beutazásának célja munkavégzés, üzleti tárgyalás, ami horvát társaság meghívására történik.

A határátkelőknél pár órás a várakozási idő.

Az operatív törzs újságírói kérdésre elmondta,

  • A tatabányai kórház ügyében „kapott egy egész sor listát” (a tisztifőorvos vélhetően egy sor kérdésre gondolt - a szerk.) Müller arról, hogy milyen feladatokat végeztek el. A betegeket izolálták, hogy új fertőződés ne jöhessen létre.
  • A házi karanténban lévők csak 0,41 százaléka szegett szabályokat, ezért az emberek magatartása nagyban hozzájárult a járvány elleni védekezéshez.
  • Akiknél enyhébb a betegség, ők 1-2 hét alatt meggyúgyulnak. Akiknél súlyosabb, de nem teszik őket lélegeztetőgépre, akár 4-5 hétig is gyógyulhatnak.
  • Müller Cecília türelmet kér azoktól, akik nem tudják elérni a háziorvosokat, ugyanis szerinte nagyon leterheltek.
  • A halálozást a lakcímkártya alapján regisztrálják, ezért ha valaki vidékről utazik fel Budapestre egy kórházba, és esetleg ott meghal, akkor nem fővárosi betegként regisztrálják.
  • Müller szerint egyenletesen, fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma.
  • A szerdai kormányülésen tárgyalják a budapesti és Pest megyei kijárási korlátozások feloldásának lehetőségét.

Neked ajánljuk