Karácsony már minden fórumon próbálja elérni Müller Cecíliát

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

Írt emailt, keresi levélben, lehozta az MTI is. Várja a választ, hátha most már odaér az üzenet.

"Percekkel ezelőtt e-mailen a tisztifőorvos asszonynak és az operatív törzsnek is elküldtem a kormánynak már feltett kérdéseimet, a tisztánlátás érdekében szükséges adatokra vonatkozó igényemet. Miután ma kiderült, hogy a fertőzött betegeket Budapestre kell szállítani, lettek új tisztáznivalók is" - kezdi Karácsony Gergely újabb levelét. Mint ugyanis tegnap kiderült Karácsony egyelőre hiába próbálta elérni az oeratív törzset és Müller Cecíliát azzal a kérdésével, hoyg részletes adatokat kaphasson a budapesti fertőzöttségi helyzetről.

Karácsony új levelében azt írja, nem érti, hogy a múlt heti, Gulyás Gergely miniszter úrnak küldött levele miért nem jutott el  el az operatív törzshöz.

Kifejti, hogy Budapest újranyitására csak az átláthatóság, kiszámíthatóság és tervezhetőség mellett lehet készülni, a város újranyitása pedig csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet.

Éppen ezért napi bontású adatokat igényel:

  • (i) a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számáról, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb);
  • (ii) a Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számáról a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek.
  • (iii) A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéséről a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.


Karácsony emellett arról is csak a napi sajtóhírekből értesült, hogy Müller Cecílis és Kásler Miklós új rednelkezése szerint a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket közúton Budapestre kell szállítani, vagyis az ország egész területéről két fővárosi intézmény folytatja a fertőzött betegek kezelését.

Ezzel kapcsolatban Karácsony szintén várja a hivatalos tájékoztatást:

  • Mi indokolja ezt az intézkedést?
  • Van-e köze ennek az intézkedésnek a nozokimiális fertőzések országos arányához, különös tekintettel a vidéki kórházakon belüli fertőzésekhez?
  • Az operatív törzs rendszeres tájékoztatóiban általában külön említi – helyesen - a budapesti fertőzöttségi adatokat. Miniszterelnök úr, nyilatkozatai szerint, ezen adatok alapján határozza meg a Budapestre vonatkozó kormányzati intézkedéseket. Ezért fontos annak tisztázása, hogy a fővárosba szállított betegek a budapesti, vagy esetleg más statisztikában jelennek-e meg a jövőben az operatív törzs tájékoztatói során?

 

Itt a friss Narancs!

Nyissa ki bátran! Próba, szerencse: Mire számíthatunk a járványügyi lazítások után? Matematikus, fizikus, hálózatkutató szakértők segítenek megérteni a várható kimeneteleket. Jótékonykodás vagy biznisz? Kína is csak egy kis szeretetre vágyik! A maszkdiplomáciáról és a propagandáról Luke Patey first class külpolitikai elemzőt B. Simon Krisztián kérdezte. (Spoiler: hiába.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?