12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről, Budapesten is érzékelhető a javulás

  • narancs.hu
  • 2020. május 12.

Belpol

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a keddi sajtótájékoztatón köszönetet mondott az ápolóknak, hiszen ma van az ápolók napja. A koronavírus-járvány nagy terhet ró rájuk, ezért minden elismerése az övék. Mint bevallotta, Müller is dolgozott segédápolóként.

Jó hírek

A Szent László kórházból már 12 embert tudtak levenni a lélegeztetőgépről, köztük egy 40 éves beteget. Szerinte stabilan és alacsonyan sikerül tartani az új fertőzöttek számát, Budapesten és Pest megyében is érzékelhető a javulás.

A módosult beutalási rendről is tájékoztatott: visszetérünk a járvány kezdetekor felállított szisztémához. Az új, súlyos állapodú, de szállítható betegeket innentől 2 kijelölt kórházba, a Szent Lászlóba és a Korányi Intézetbe viszik. Hangsúlyozta, nem tartják szükségesnek, a területi kórházakból minden súlyos beteget Budapestre szállítsanak (arról, hogy milyen zavaros ezzel kapcsolatban az egészségügyi kormányzat kommunikációja, és hogy Kásler Miklóst kénytelen volt Müller korrigálni, itt olvashat).

Egy örömteli hírről is beszámolt, mely szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma részt vesz egy nemzetközi körvizsgálaton, amelynek lényege, hogy ismeretlen mintákat kapnak, amikből ki kell mutatni az új koronavírust. A központ 100 százalékosan megfelelt, ami óriási teljesítmény szerinte.

Felvételi zárlat

A szociális intézmények ellenőrzéséről is beszélt: a fertőzés terjedése céljából felvételi zárlatot, látogatási tilalmat és kijárási korlátozást rendelt el, ami nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a sérülékeny életkorúaknál sikerült fékezni a járvány terjedését.

A 345 intézményben egységes metodika mentént történt járványügyi vizsgálat, a több mint 21 ezer gondozott ellátása megtörtént. 343 intézményben az orvosi ellátás biztosított volt, mindösszesen két intézményben nem. Ahol ez nem ált rendelkezésre, ott hatósági intézkedés történt.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatott, hogy már több mint 400-an vállalták a mobiltelefonos házi karantént ellenőrző applikáció telepítését. Budapesten és Pest megyében 366 fővel szemben intézkedtek a hatóságok a kijárási korlátozások megszegése miatt.

Na, de megérkezett-e Karácsony levele?

Az operatív törzs szokás szerint válaszolt újságírói kérdésekre is.

  • Elegendő donor áll rendelkezésre a vérplazma-terápia vizsgálathoz.
  • Nincs konkrét dátum, hogy mikortól látogathatók a betegek.
  • A kormány holnap tárgyalja a kijárási korlátozással kapcsolatos enyhítések lehetőségeit, amiről Gulyás Gergely miniszter ad majd tájékoztatást a csütörtöki Kormányinfón.
  • Az eldobható és elhasznált szájmaszkokat fizikailag viselhetetlenné kell tenni, hogy más se tudja hordani.
  • Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírusos beteget, remélhetőleg ezeknek a száma csökkeni fog, ha a centralizálják az ellátást.

Hogy megérkezett-e Karácsony Gergely fővárosi adatok szolgáltatására vonatkozó levele? Erre nem kaptunk választ kedden sem.

Ilyen fejet vágsz, amikor neked kell bemondanod, hogy még nem jött meg Karácsony levele

Kiss Róbert alezredesre hárult a hálátlan feladat. Karácsony Gergely csütörtök óta bombázza a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzset, hogy közöljenek Budapestre vonatkozó adatokat. A főpolgármester küldött levelet, írt e-mailt, az MTI-n keresztül közleményt adott ki, számtalan cikk született a témában, és még azt is vállalta, hogy személyesen viszi el nekik.

Figyelmébe ajánljuk