Orbán a brüsszeli EU-csúcsról: „Mintha egy másik galaxisba érkeztem volna”

  • narancs.hu
  • 2024. március 22.

Belpol

A miniszterelnök szerint az Ukrajna elleni háború nem egy futballmeccs, ahol valakinek szurkolni kell.

Az Európai Uniós csúcs második napjának reggelén adott interjút a Kossuth rádió brüsszeli stúdiójában Orbán Viktor.

„Furcsa érzés Magyarországról jönni most Brüsszelbe, mert Magyarország most egészen úgy néz ki, mint egy normális ország, bár vannak a Szomszédokra vagy a Való Világra emlékeztető közjátékok” – kezdte a miniszterelnök a hvg.hu tudósítása szerint, valószínűleg Magyar Péterre utalva. Orbán szerint ezzel szemben Brüsszelbe érkezve meglepődik az ember, mert háborús hangulat van.

„Mi nem vagyunk hadviselő fél, ez nem egy futballmeccs, hogy valakinek szurkolni kell”

– szögezte le a kormányfő, hozzátéve: „Úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisba érkeztem volna, és vigyázni kell, nehogy beszippantson minket ez a pszichózis.” Ami 2-3 hónappal ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, az ma már Orbán szerint egy hétköznapi eseménnyé válik. Említette például, hogy Németország már olyan rakétarendszereket adna Ukrajnának, amivel jó mélyen be lehet lőni orosz területekre. „Ez egy háborúspirál, nem egy videójáték” –fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette, „a sarkunkat meg kell vetni”, a tűzszünetet és béketárgyalásokat kell képviselünk. Hozzátéve, a baloldal Magyarországon nem ezt képviseli. Szerinte az európai vezetők is érzékelik, hogy a közvélemény inkább a „békepárti” pártokat támogatja, ez azonban azért nem eredményez egy békepárti hangulatot, mert

„Brüsszel Soros György hálózatának foglya.”

Olyannyira, hogy a Soros-hálózat emberei „bent vannak a Bizottságban, az Európai Parlamentben, jó néhány miniszterelnök egyértelműen Soros által kitartott ember”.

Az ukrán gabona ügyében – ami Orbán szerint az EU-csúcs legfontosabb kérdése – a miniszterelnök elmondta, az európai gazdák termelékenységét már-már észszerűtlen intézkedésekkel szabályozzák, Ukrajnában ilyen viszont nincs. Szerinte Magyarország számára ez egy nagyon súlyos gond, mivel az itteni gazdák a terményeik egy részét eddig el tudták adni Európában, most viszont bejön az olcsó ukrán termék, és a nyugat-európai vevő azt fogja venni, nem a magyarét. Hozzátette, a magyar raktárak pont ezért most is tele vannak, Brüsszel azonban háborúspirálban van, süket erre a problémára.

„A gazdák nem véletlenül dühösek”

– fogalmazott Orbán, aki szerint, ha a gazdák szervezkedni kezdenek, akkor lehet tudni, hogy nagy a baj.

Az EU-csúccsal kapcsolatban a kormányfő arról beszélt, most az a legfontosabb, hogy meg kell állítani a háborús pszichózist. „Ez egy helyi ügy volt valahol Donyeck-külsőn, ma pedig már ott tartunk, hogy a NATO-országok katonai szintű bevonódásáról beszélünk. Ha pedig fegyveres konfliktus lesz, akkor már el lehet jutni egy lokális konfliktustól egy világháborúig” – érvelt a miniszterelnök.

Az interjú végén az önkormányzati választás is szóba került. Orbán kifejtette, fontos ugyan a főváros, de véleménye szerint a budapestieknek is az a legfontosabb kérdés, hogy el tudja-e érni a magyar baloldal, hogy elvonják az óvónőknek és a tanárnőknek járó pénzeket és azt visszavigyék Brüsszelbe. A miniszterelnök szerint Budapestet figyelve azt látni, hogy a főváros 2019 óta „fogságban van”. Orbán szerint a fővárosban ülő emberek ugyanolyan politikát csinálnak most is, mint amit a kormányban tettek 2010 előtt, ezért üres a kassza.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.