Mostantól Tiborcz István is kaphat honvédségi védelmet

  • narancs.hu
  • 2024. március 22.

Belpol

Egy új kormányrendelet a sógorokra és az apósokra is kiterjeszti azok körét, akiknek személyi kíséretet biztosíthatnak.

Egy a csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet a sógorokra és apósokra is kiterjesztette azok körét, akiknek személyi kíséretet biztosít a Honvédség – vette észre a hvg.hu.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló eddigi jogszabály azt mondta, hogy a vezérkari főnök egyes felső vezetők „házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”. Az érintett vezetők a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója (Orbán Balázs), a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, az államtitkárok és a kormánybiztosok. Összesen tehát több tucat ember.

Az új kormányrendelet ezt kiterjeszti a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozókra.

Közéjük tartoznak a szülők, testvérek, „az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa”, vagyis például sógorok, vők és menyek, apósok és anyósok. Sőt a rendelet vonatkozik a felsorolt vezetők „által kijelölt közreműködőre” is. A rendelet péntektől hatályos, de csak ezután fog kiderülni, hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium egy rövid levélben közölte: „A sajtóban megjelent hírekkel szemben a csütörtökön megjelent kormányrendeletmódosítás egyszerű jogtechnikai módosítás, nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a Honvédség feladatainak bővítését sem.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.