Már 105 milliárddal tartoznak a kórházak a beszállítóknak

  • narancs.hu
  • 2024. március 21.

Belpol

A kórházi osztályok felfüggesztése az esetek 15-20 százalékban az orvosi eszközök hiánya miatt történt.

Már a kormányzat is hivatalosan elismeri, hogy a betegellátást is veszélyeztetik kifizetetlen számlák – hangzott el a három nagy egészségügyi beszállító szervezet csütörtöki sajtóbeszélgetésén a Népszava tudósítása szerint, ahol arra is felhívták a figyelmet, hogy

mostanra már mintegy 105 milliárd forinttal a tartoznak a kórházak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által kiadott határozatok szerint a kórházi osztályok felfüggesztése az esetek 15-20 százalékban az orvosi eszközök hiánya miatt történt. Takács Péter államtitkár legutóbb február végén ígérte meg, hogy az év elején rendezik az egészségügyi ellátórendszer tartozásait.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (Mediklaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) képviselői ismét, hangsúlyosan azt kérték, hogy a kormányzat mielőbb és teljeskörűen fizesse ki a már lejárt számláikat. Rásky László, az OSZ titkára emlékeztettet, bár tavaly év végén a magyar kormány 90 milliárd forintot adott az egészségügyi intézmények lejárt tartozásállományának a kifizetésére, a lejárt számlák összege november végén azonban már 130 milliárd volt.

Így a tavalyi év végén 64 milliárd forinttal „fordultak” az idei évre, ami januárban felment 83 milliárdra és már február második felében újra átlépte az adóság a 100 milliárd forintot.

Tóth Zsolt, a Mediklaszter főtitkára arról beszélt, hogy a cégek között végzett felmérésük szerint az orvosi és egyéb eszköz beszállítók fele sem jutott hozzá az év végi részleges tartozásrendezéskor a kintlévőségeikhez, miközben az állami tulajdonú beszállítók, illetve a közműszolgáltatók számláit kiegyenlítették. Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója bejelentette, hogy a beszállítók azt a törvénytelen helyzetet is jelzik az Állami Számvevőszéknek, hogy az intézmények sok esetben nem rendezik a késedelmi kamatokat.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.