Orbán, a tolvajok fejedelme – Megint a korrupció ellen tüntettek

Belpol

Orbánék lassan elloptak mindent, amit lehet, a Fidesz végérvényesen az ország teljes bekebelezésére törekszik – ez az üzenete annak a tüntetésnek, amelyet Juhász Péter szervezett a korrupciós ügyek miatt.

Még mindig a korrupció ellen tüntettek ma délután Budapesten. A Juhász Péter (Együtt) által szervezett mai demonstráció – amely a január közepi akció folytatásának tekinthető – apropója ezúttal az volt, hogy hetekkel ezelőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) simán elutasította azt a feljelentést, amelyben Juhász az V. kerületi ingatlanbizniszekre, a sorozatos korrupciógyanús mutyikra hívta fel a figyelmet.

A vasárnap délutáni tüntetős séta előtt az Erzsébet téren a „Megállítjuk a korrupciót!” molinó előtt hangzott el néhány beszéd, amelyeket azzal vezetett fel Juhász Péter, hogy begyakoroltatta a jelenlévőkkel az aktuális skandálandó lózungokat. Így Juhász után harsogta a tömeg a már előző alkalommal is jól bevált „Itt is loptak!” szlogent, illetve a „Szégyen, gyalázat, eladtad a hazádat!” jelszóval bővült a repertoár a már jól ismert „Csatlós banda!”, „Mocskos Fidesz!”, „Mondjon le!”, „Börtönbe!” mellett.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az Erzsébet téren egy kis platós autóról Szelényi Zsuzsanna (Együtt) arról beszélt, hogy a Fidesz nem hagyja érvényesülni az embereket, mert elszívja mások elől a levegőt. Szelényi Orbán Viktort a rendszerváltás óta hatalmon lévő legkorruptabb politikusnak nevezte, aki minden egyes nap kivesz az állampolgárok zsebéből, mikor keveset, mikor sokat. A letelepedési kötvények áruba bocsátása mellett szóba került Paks 2, de a gázbiznisz vagy épp a trafiküzletek baráti kiosztása is. Szelényi után Szabó Rebeka (PM) Váradi Andrásra emlékezve azt hangsúlyozta, hogy a kormány leleplezésén és a mindennapok egyszerűbbé tételén kell dolgozni minden ellenzéki politikusnak, civil aktivistának, állampolgárnak, hogy addig is, míg a Fidesz van hatalmon, valahogy kibekkelhető legyen az idő. Szabó Rebeka a Párbeszéd Magyarország sikereként a zuglói önkormányzatban elért eredményeket említette, például a minimumjövedelem bevezetését. Nagy Zoltán, a DK Zala megyei közgyűlésének tagja elmondta, hogy azért jött ma délután a fideszes ingatlanmaffia fellegvárának méltán nevezett V. kerületbe, mert nemrég szó szerint Keszthelyen kötött ki a kormányzati korrupció hajója, amikor Orbán veje, Tiborcz István önkormányzati segítséggel, pályáztatás nélkül kapott Keszthelyen kikötőhelyet.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A beszédek alatt a demonstráció szervezői és önkéntesek sárga négyzet alakú matricákat osztogattak, amelyeken ez állt: „Ezt még nem lopta el a Fidesz. Váltsuk le a korrupció kormányát, mielőtt megteszi!” A felhívás egyszerű volt, köztéri matricázásra biztattak mindenkit, hogy közösen dekorálják ki a tüntetés útvonala mentén a várost. Lelkesen ragasztgattak is az emberek, így került kukákra, villanyoszlopokra és egyéb helyekre a matricákból, de a legtöbben saját magukon is elhelyeztek egyet-egyet, ki-ki a kabátján vagy a táskáján vitte magával az üzenetet.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A demonstráció a beszédek után vonulással folytatódott a József Attila utcán át végig az Andrássyn, egészen a Vörösmarty utcáig sétált több mint ezer ember, ahonnan az Aradi utcához, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) elé özönlöttek a tüntetők. Az NNI előtt Szabóné Szabados Katalin, a Trafikkárosultak Mozgalmának képviselője mesélte el a trafikmutyi történetét, majd Ivanics Éva volt pénzügyőr alezredes, ahogy ő maga mondta, „egykori finánc” hangsúlyozta, hogy azért az NNI ezen épülete előtt tüntetett ma az a rengeteg ember, mert a gazdasági bűnözés elleni főosztály itt található; ennek a nyomozó hatóságnak kellett volna foglalkozni Juhász Péter feljelentésével, de elutasították azt, ami miatt még csak fellebbezési lehetősége sincs sem Juhásznak, sem senki másnak. Mint mondta, ilyen döntést elvileg csak kivételes esetekben lehet meghozni, például, ha valaki feljelenti a szomszédját, mert az közterületen fagyit nyalt – szemléltette Ivanics a helyzet abszurditását, hozzátéve, hogy jelenleg a magyar bűnüldözésben a büntető eljárások csírájában elfojtása valósul meg.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Marek Bertram civil aktivista folytatta a hihetetlen sztorik sorát: éppen 12 hónapja annak, hogy feljelentést tett az aláíróívekkel való visszaélés miatt, mert bizonyítékai vannak arra, hogy választási csalás történt, ám ez ügyben a hatóság még nem lépett szinte semmit, bár Juhász esetéhez képest üdvözlendő, hogy őt legalább nem utasították el. „Nevetséges és szánalmas, hogy annak ellenére, hogy magukra írták a választási törvényt, még 4 millió forintnyi közpénzt is el kellett szórniuk, hogy meghekkeljék a demokráciát.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

Végül Juhász Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy ma nem a korrupció a legnagyobb probléma, mert már szinte mindent elloptak, hanem az, hogy a Fidesz bekebelezi az országot. Ezt továbbra sem nézik tétlenül; mint mondta, megállítják a korrupció kormányát, és 20 nap múlva, március 28-án még több párt bevonásával országos korrupcióellenes tüntetést szerveznek. Vagyis folytatják.